MEME DOKUSU YOĞUNLUĞU VE KANSER RİSKİ

Yapılan son çalışmalar, yoğun meme dokusu olan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin daha fazla olduğunu gösteriyor.

Yoğun meme dokusu ne demektir? Meme, süt bezleri ve üretilen sütü meme başına taşıyan kanallarından ve bu yapılara destek olan yağ dokusundan oluşuyor. Memenin dışarıdan görünen yapısını yağ dokusu oluşturur.  Yoğun meme yapısında, süt bezleri ve kanalları destek yağ dokusuna oranla daha fazla bulunmaktadır. Yoğun meme dokusu yapısal bir değişikliktir ve genellikle anneden kız çocuğuna geçer.

Yoğun meme dokusu kanser riskini artırır mı? Yapılan son çalışmalarda yoğun meme yapısı olan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin 6 kat daha fazla olduğunu görülmüştür.

Yoğun meme dokusu başka bir soruna yol açar mı? Yoğun meme yapısı olan kadınlarda erken dönemde meme kanseri teşhisini koymak daha güçtür. Meme kanseri teşhisinde ön önemli teşhis yöntemlerinin başında gelen mamografi yoğun meme yapısında yetersiz kalabilmektedir. Bu kadınlarda izlenme sürecinde mutlaka meme ultrasonu eklenmeli,  başka riskler de varsa meme MR çekimi de önerilmektedir.

Yoğun meme dokusu toplumda ne sıklıkta görülüyor? Yoğun meme dokusu yapısal olmakla birlikte genç kadınlarda daha sık görülüyor. Yaş ilerledikçe yoğunluk azalıyor. Yapısal meme yoğunluğu olan kadınlarda bu yoğunluk hem daha fazla oluyor hem de yaş ilerlemesi ile azalmıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 40 ile 74 yaşları arasındaki kadınlarda yapılan bir çalışmada, yoğun meme yapısı %43 oranında görüldüğü saptandı. Bu nedenle yeni çıkan bir yasada, yoğun meme dokusu olan kadınların risk artışı konusunda mutlaka uyarılmaları gerektiğine karar verildi.

Yoğun meme dokusu olan kadınlar risklerini nasıl azaltabilirler? Meme dokusu yoğun olan kadınlar spor yaparak memedeki yoğunluğu azaltabilirler. Bunun için sürekli ve tempolu sporlar öneriliyor. Ayrıca alkol ve sigaradan uzak durarak, sağlıklı sebze ve meyve ile beslenerek meme kanseri risklerini azaltmak mümkün oluyor.