Geçtiğimiz aylarda sızdırılan bilgilere göre Nvidia RTX 4090, 800W güç sınırına sahip olacak. Şirketin yeni amiral gemisi Nvidia RTX 4090 modelinin çıkış tarihi sızdırıldı.

Kripto para madenciliği faaliyetlerinin azalması ve tedarik sorununun çözülmesiyle birlikte ekran kartı fiyatları düşüşe geçti. Jon Peddie Research (JPR) tarafından yayınlanan rapora göre, ekran kartı tedariği geçen yıla göre yüzde 32.2 artış gösterdi. Bu durumunda Nvidia’nın tanıtacağı RTX 4000 serisi kartlara da yansıyacağı tahmin ediliyor.

Ada Lovelace mimarisinden güç alan AD102 GPU, ortalama 100 TFLOPS elde etmek için 16.384 CUDA çekirdeğine sahip olacak. Ayrıca yeni modelin 2.7GHz saat hızıyla kullanıcılara sunulacağı tahmin ediliyor. AMD’nin geliştirdiği Navi 31 GPU’nun ise 3.0GHz saat hızıyla tanıtılacağı belirtiliyor.

Nvidia, RTX 4090 modelinde GDDR6X teknolojisini kullanacak. 24 GB VRAM ve 384 bit veri yoluna sahip olacağı belirtilen model, performans konusunda iddialı olacak.

Intel Arc serisi ekran kartlarının bir sonraki nesilde Nvidia ve AMD ile rekabet edebilecek seviyeye geleceği tahmin ediliyor. Nvidia’nın yeni modellerinden fiyat politikasında değişikliğe gideceği iddialar arasında yer alıyor.