Yerel basına yapay zekâ destekli turizm haberciliği eğitimi
Basın İlan Kurumu (BİK) Adana Bölge Müdürlüğü ile Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA), Adana ve Mersin’de görev yapan gazetecilere yönelik yeni bir eğitim projesi başlatıyor.
“Yerel Basında Yapay Zekâ Destekli Dijital Turizm Haberciliği ve Bölgesel Tanıtım Kapasitesinin Geliştirilmesi” projesiyle ilgili protokol, ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran ile BİK Adana Bölge Müdürü Dr. Çetin Oranlı tarafından imzalandı.

30 gazeteci 3 gün eğitim alacak
Çukurova Kalkınma Ajansı’nın 2026 Teknik Destek Programı kapsamında yürütülecek proje kapsamında Aralık ayında eğitim programı düzenlenecek.
30 gazetecinin katılacağı eğitim 3 gün sürecek ve toplam 15 saatlik program uygulanacak. Eğitimlerde teorik bilgilerin yanında uygulamalı atölye çalışmaları da yapılacak.
Eğitimde yapay zekâ ve dijital habercilik ele alınacak
Programda gazetecilerin dijital habercilikte ihtiyaç duyduğu farklı başlıklar ele alınacak. Yapay zekâ tabanlı içerik üretim araçları, yapay zekâ okuryazarlığı ve prompt yazımı eğitimlerin başlıkları arasında yer alacak.
Gazetecilere GEO farkındalığı, dijital turizm haberciliğinin temel ilkeleri, turizm haber formatları, bölgesel tanıtım odaklı haber yazarlığı ve veri destekli habercilik konularında da eğitim verilecek.
Katılımcılar eğitim sürecinde görsel içerik üretimi ve sosyal medya içeriklerinin hazırlanmasına yönelik uygulamalı çalışmalar da gerçekleştirecek.
Ahmet Rifat Duran: Yerel basını önemsiyoruz
İmza töreninde konuşan ÇKA Genel Sekreteri Ahmet Rifat Duran, projenin bölge basını için hayırlı olmasını diledi.
Bölgenin kalkınması için çalışmalar yürüttüklerini belirten Duran, yerel basına önem verdiklerini söyledi. Turizm alanında yapılan çalışmaların Çukurova Bölgesi açısından değer taşıdığını ifade eden Duran, resmi kurumlarla iş birliklerinin devam edeceğini kaydetti.
Duran, yapay zekâ destekli uygulamaların yerel basının dijital kapasitesine katkı sağlayacağını ve gazetecilerin yeni teknolojileri mesleki çalışmalarında daha etkin kullanmasına yardımcı olacağını dile getirdi.
Çetin Oranlı: Çukurova’nın turizm potansiyeli önemli
BİK Adana Bölge Müdürü Dr. Çetin Oranlı ise Adana ve Mersin’in yer aldığı Çukurova Bölgesi’nin turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Bu potansiyelin değerlendirilmesi için bölgedeki tüm paydaşların sorumluluk taşıdığını ifade eden Oranlı, BİK olarak yerel basının gelişimine yönelik çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Adana ve Mersin basınının köklü geçmişi ve dinamik yapısıyla bölgenin turizm değerlerinin tanıtılmasına katkı sunabileceğini belirten Oranlı, yapay zekâ araçlarının da bu çalışmalarda etkin şekilde kullanılabileceğini ifade etti.
Adana ve Mersin’in turizm değerleri daha fazla tanıtılacak
Projenin hedefleri arasında yerel basının dijital dönüşümüne katkı sağlamak ve gazetecilerin yapay zekâ destekli araçları mesleki çalışmalarında bilinçli şekilde kullanmasını sağlamak bulunuyor.
Eğitimler sayesinde Adana ve Mersin’in tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin daha nitelikli haberlerle tanıtılması hedefleniyor.
Dijital turizm haberciliğinin geliştirilmesiyle bölgenin tanıtımına ve bölgesel imajına katkı sağlanması bekleniyor.




