GENÇ FENOMEN ARAS’IN TEMİZLİK AKIMI MERSİN’DE DALGA YARATTI!
GENÇ FENOMEN ARAS’IN TEMİZLİK AKIMI MERSİN’DE DALGA YARATTI!
İçeriği Görüntüle

Köyden Kente Göçü Durduran Proje

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsalda yaşayanların toprağında kalması için yıllardır destek veriyo. Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin yürüttüğü Hadi Gel Köyümüze Destek Verelim projesi sayesinde yüzlerce aile artık memleketinde geçimini sağlıyo. 2019’da başlayan proje bu sene 6. yılına girdi. Anamur’dan Tarsus’a, Silifke’den Çamlıyayla’ya kadar 13 ilçede uygulanıyo. Şimdiye kadar 300 yetiştiriciye 7 bin 500 küçükbaş hayvan ve 1200 ton yem dağıtıldı.

Büyükşehi̇r’le Köyden Kente Göç Yok, Üreti̇m Var (5)

Hayvan ve Yem Desteği Ücretsiz

Proje kapsamında üreticiye 3 yıl boyunca geri ödeme çıkmıyo. Her yıl 60 yeni kişiye 24 dişi, 1 erkek koyun veya keçi veriliyo. İlk yıl yem desteği de belediyeden. 5 yılda dağıtılan hayvanlardan 11 binden fazla doğum olmuş. Bu da projenin ne kadar sürdürülebilir olduğunu gösteriyo. Ayrıca hayvanların 1 yıllık aşı hizmetleri de ücretsiz yapılıyo.

Üretici Kadınlar da Kazanıyor

Proje özellikle kadın üreticilerin elini güçlendiriyo. Örneğin Fatma İlkyaz, destekle birlikte sürüsünü büyüttüğünü, artık evin ekonomisine katkı sağladığını söylüyo. “Veteriner lazım olduğunda hemen geliyolar, bu devirde bu çok büyük bir rahatlık” diye de ekliyo.

Küçük Destek, Büyük Değişim

İbrahim İlkyaz ise proje başlamadan önce 5 koyunları olduğunu, şimdi 50’ye çıktığını, seneye 100 olmasını beklediklerini anlatıyo. “Büyükşehir, bu projeyle 6 kişilik aileyi kalkındırdı” diyo. Köylerde üretim artarken, göç de yavaşlamış durumda.

Köyde Doğan, Köyde Doysun

Belediye yetkilileri amaçlarının insanları doğduğu yerde doyurmak olduğunu vurguluyo. Bu proje hem ekonomik hem sosyal anlamda köyleri canlandırıyo. Üretici hem hayvanına sahip çıkıyo hem de geleceğe daha umutlu bakıyo.