Kamçatka’da Yer Yerinden Oynadı
Deprem sabah saatlerinde vurdu
Rusya’nın Kamçatka Yarımadası açıklarında sabah saatlerinde 8.8 büyüklüğünde bir deprem oldu. Sarsıntı o kadar güçlüydü ki kıyı şeridi sular altında kaldı. Severo-Kurilsk kasabasında binalar suya gömüldü, halk tahliye edildi.
Tsunami Japonya’ya ulaştı
İlk dalga Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido kıyılarına çarptı. 30 cm’lik dalga gözlemlendi ama yetkililer daha büyüklerinin yolda olduğunu söylüyor. Fukuşima Nükleer Santrali’nde çalışanlar tahliye edildi. Japonya Meteoroloji Ajansı, “Denize yaklaşmayın” uyarısı yaptı.
ABD sahilleri diken üstünde
Hawaii’de sirenler çaldı, halk yüksek yerlere yönlendirildi. Kaliforniya’dan Alaska’ya kadar sahil şeridi için tsunami uyarısı yapıldı. ABD Başkanı Trump sosyal medyadan “Güvende kalın” mesajı paylaştı.
Dalga sadece bir tane değil
Uzmanlar, tsunami dalgalarının peş peşe geleceğini söylüyor. İlk dalga en büyüğü olmayabilir. Hawaii’de bazı bölgelerde su 5 metreden fazla yükseldi.
Dünya alarma geçti
Pasifik’teki birçok ülke uyarı verdi: Filipinler, Peru, Şili, Yeni Zelanda, Tonga... Hepsi sahil bölgelerinde tahliye emri çıkardı.