Kalp krizi sıcakla geliyor mu? Yazın yapılan 5 hata riski artırıyor
Güneş bastırdı mı tansiyon da ritim de şaşıyor. Hele ki kalp yetmezliği, yüksek tansiyon ya da ritim bozukluğu varsa işler iyice karışıyor. Yazın sıcak hava sağlıklı insanı bile zorlarken, kalp ve damar hastalarında tablo çok daha kritik. Uzmanlar uyarıyor: “Yazın tedaviyi bırakmak değil, daha dikkatli olmak gerekiyor.”
Kalp hastaları yazın neden daha risk altında?
Terleme artıyor, su ve mineral vücuttan uçup gidiyor. Kalp de doğal olarak dengesini kaybediyor. Haliyle tansiyon düşüyor, halsizlik artıyor. Üstüne bir de ilaçları keyfe göre azaltmak eklenince, kriz kapıda.
Ödem geçince iyileştim sanan çok
Kalp yetmezliği olan biri yazın ödemi azaldı diye “iyileştim” zannedip ilaç bırakırsa, işler sarpa sarar. Bu yüzden tedavi yaz-kış doktor kontrolünde yürümeli. Özellikle idrar söktürücü kullananlar yaz başında mutlaka doktora görünmeli.
Yaz gribi deyip geçme
Yazın da grip olur. Hele ki kalp hastaları bu virüsü hafife alırsa, kalp kası iltihabı gibi daha ciddi tablolarla karşı karşıya kalabilir. O yüzden direnci düşük olan dikkatli olmalı.
Tansiyon bir iniyor bir çıkıyor
Yazın en sık rastlanan sorunlardan biri bu. Bir anda baş dönmesi, göz kararması, hatta bayılmalar… Tansiyon hastaları günde birkaç kez ölçüm yapmalı. İlacın dozu gerekirse yeniden ayarlanmalı.
Su içmek hayat kurtarır
2-2,5 litre su içmek şart. Ama sadece su da yetmez. Taze sebze meyve, mineral dengesi için altın değerinde. Kavun, karpuz, domates, salatalık… Hepsi destek.