Genel af çıkacak mı, son durum nedir?

Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, toplumda büyük bir beklenti haline dönüşen af konusunda sorularını yanıtladı.

Genel af çıkacak mı? Af yasasıyla ilgili yasa çalışması veya herhangi bir yasa teklifi var mı? Siyasi partiler af yasası hakkındaki tutumları nedir? Yeni yargı paketinde Sicil affı bekleyen milyonlar için bir çözüm olacak mı? Sosyal medyada "#Genelaf" "#Sicilaffı" "#Af"  başlığıyla taleplerini siyasilere ulaştırma adına, paylaşımlarda bulunan milyonların af konusuna dair merak ettikleri soruları, konuya hakim ve yakından takip eden Araştırmacı yazar Hüseyin Demir’e sorduk.

Uzun yıllar toplumsal birçok konuyu, çözüm önerileri ile birlikte gündeme taşıyan ve toplumsal sorunların çözümüne, büyük katkı sağlamasıyla bilinen Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, toplumda büyük bir beklenti haline dönüşen af konusunda sorularını yanıtladı.

Genel af çıkacak mı, son durum nedir?

Ülkenin yönetimine aday olan partiler ile ülkeyi yönetenlerin çözüm reçetesi üretmesi gereken en büyük toplumsal beklentilerinden biri halini alan Af, cezaevlerinin ve cezaevlerinde yakınları olanların en önemli konusu olmaya devam ettiğine işaret eden Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, şunları kaydetti:

" Af konusunun çözüm adresi TBMM’dir. Çözüm bekleyen milyonlar dikkate alındığında, yeni yasama döneminin ilk öncelikli konularından biri, af konusudur. Son zamanlarda ülkenin çözüm bekleyen toplumsal sorunlarına Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan önderliğinde ak parti iktidarının hızlı çözümler geliştirilip, çözümlerin peşi sıra gelmesi ile birlikte, af beklentisi içinde olan milyonlarda büyük bir umut yeşertmiştir. MHP’nin af konusunda geçmişte çözüm vaadi ve 2 yıl önce hayata geçen dar kapsamlı infaz düzenlemesi teklifi ile yaklaşık 100 bin insana özgürlük yolunun açılması, çözüm bekleyen milyonların umudunu artırdığı için sosyal medyada "#Genelaf" "#Sicilaffı" "#Af" taleplerini her gün dile getirdiklerini görmekteyiz. 2023 seçimleri arifesinde milyonların talebi haline dönüşen af konusunu en çok dinlendiren siyasi partilerin, meclis dışında bulunan partiler olması ve ülkenin yönetimine aday olduğunu iddia eden ana muhalefet CHP ve diğer mecliste bulunan partilerin samimiyetsiz tutumu ve af konusunun çok hassas bir konu olmasından dolayı, çözüme dair samimi bir tutum sergilemeyen CHP ve iyi Parti’nin, af konusun da Ak parti veya MHP ‘nin kapsamlı bir değişim teklifini bırakın, dar kapsamlı bir düzenlemeyi bile çarpıtıp siyasi bir malzemeye dönüştürebileceği gerçekliğinin oluşturduğu atmosfer,  adım atılmasının ertelenmesine neden olmaktadır. Aynı durum CHP ve iyi partinin teklifi karşısında uzlaşı olmadığı durumda ak parti ve MHP için de geçerli bir durum haline dönüşebilir. Buradaki ince ayrıntı MHP’nin çözüme dair çalışma halinde olması ve ak partinin de çözüme soğuk bakmamasıdır. Dolayısıyla mecliste bulunan muhalefet partilerinin siyasi değil, insani ve vicdani temelde toplumda infial uyandırmayan suçlar ve bazı suçlar hariç tutarak, samimi bir çözüm iradesi göstermesi ile birlikte kapsamlı bir af hızlı bir şekilde hayata geçecektir. Aksi durumda ak parti ve MHP’nin dar kapsamlı bir infaz düzenlemesi ile bir nebze de olsa çözüm üreteceğini düşünüyorum. ’şeklinde konuştu.

Af yasasıyla ilgili yasa çalışması veya herhangi bir yasa teklifi var mı? Siyasi partiler af yasası hakkındaki tutumları nedir?

Muhalefet samimi tutum sergilerse ‘Af’ düzenlemesi, hızlı bir şekilde yasalaşır.

Genel bir af ya da infaz düzenlemesi uzlaşı ile çıkarılması gerektiğinin altını çizen Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, şu ifadeleri kullandı:

‘’ Genel bir af ya da infaz düzenlemesine olan ihtiyacın gerekçeleri sonucunda oluşan milyonların beklentisine, cevap verebilmek için tüm siyasi partilerin bir çalışma içinde olduğunu kırmızıçizgilerini belirterek yaptıkları temkinli açıklamalardan görmekteyiz. Genel bir af ya da infaz düzenlemesi toplumsal barışa, oluşan sorun ve sıkıntıların çözümüne, vatandaşa temiz bir sayfa ikinci bir hayat hakkı sansı tanıması ile toplumsal huzuru artıran ve güçlendiren bir eksende insani ve vicdani bir temelde uzlaşı ile çıkarılması gerekmektedir. Siyasi Saiklerle çıkacak bir düzenleme hem siyasi propaganda malzemesi yapılabileceği için yasayı çıkaran partiye zarar verebilir hem de kapsamı ve koşullar vicdani ve insani olarak adalet duygusuna ve eşitliğe zarar verebilme ihtimali doğurabilmesinden dolayı uzlaşı ile çıkarılması elzemdir. Genel bir af ya da infaz düzenlemesinin, uzlaşı ve muhalefetin samimi tutum sergilemesi ile hızlı bir şekilde çıkması ile sonuçlanacağı için Genel bir af ya da infaz düzenlemesinde uzlaşı çok önemlidir.’ İfadelerini kullandı.

Yeni yargı paketinde Sicil affı bekleyen milyonlar için bir çözüm olacak mı?

‘’Yeni yargı paketinde ‘adli sicil affı’ düzenlemesi yer almalı’’

Halk arasında sabıkalı olarak damgalanmalarına sebebiyet veren ve birçok noktada kısıtlı bir hayata mahkum edilmelerine neden olan, bu durumdan dolayı suç ortamına meyli artıran bir etkiye sahip olması nedeniyle, sayıları 8 milyonu bulan adli sicili bulunan vatandaşa temiz bir sayfa açılması için Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ocak ayından önce yasalaşacağını belirttiği yeni yargı paketinde ‘adli sicil affı’ düzenlemesinin yer alması gerektiğine değinen Araştırmacı yazar Hüseyin Demir, Toplumsal barış için ‘adli sicil affı’ düzenlemesinin şart olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

 ‘Öncelikle şunu ifade etmek gerekli ‘adli sicil’ silinme koşullarında toplumun faydasına bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Adli sicili bulunan sayıları yaklaşık 8 milyonu bulan vatandaşımız, cezasını çektikten sonra topluma adaptasyon sürecinde ekstra bir ceza olarak birçok konuda kısıtlı olmalarına neden olan adli sicil kaydından dolayı çok zor durumda kalmaktadır. Vatandaşların bu durumuna çare bulunması toplumsal huzura katkı, vatandaşa temiz bir sayfa açılması adına büyük bir öneme sahiptir. Önümüzdeki yasama döneminde hayata geçeceği ifade edilen yeni yargı paketinde ‘adli sicil affı’ düzenlemesinin yer alması çok önemlidir. ‘adli sicil affı’ düzenlemesi talep eden 8 milyonu bulan vatandaşa temiz bir sayfa açılması için ‘adli sicil affı’ düzenlemesi hayata geçirilmeli ve adli sicil kanunu vatandaşın lehine düzenlenmelidir.’ İfadelerini kullandı.