Mersin Kumaşları Dünyaya Açılıyor: Dilek Hanif’ten Koleksiyon Müjdesi
Mersin Büyükşehir Belediyesi yepyeni bir projeyle kültürünü dünyaya taşıyor. Geleneksel kumaşlar artık profesyonel koleksiyona dönüşüyor. Modacı Dilek Hanif, Mersin’e özgü Ak Bez, Çekmeli, Kafesili Tıngıllı, Kolon Dokuması gibi el emeği ürünleri tasarım yolculuğuna dahil etti. İlk durak Gözne Kadın Atölyesi.
Dilek Hanif Dokumaları Yerinde Gördü, Sipariş Verdi
Hanif, atölyeye girdi. Kadınların emek verdiği tezgâhları tek tek inceledi. Renk renk kumaşları eline aldı. Siparişleri verdi. Kadınlar heyecanlı. Çünkü bu koleksiyon sadece vitrin değil, geçim kaynağı olacak.
Gözne’de Başladı, Mersin Geneline Yayılacak
Proje sadece bir koleksiyonla sınırlı kalmayacak. Pilot bölge Gözne. Sonra tüm Mersin’e yayılacak. Koleksiyonda 15 parça var. 5 tanesi Dilek Hanif imzasıyla Mersin’e geri dönecek.
Meral Seçer: “Bu koleksiyon markalaşmayı başlatır”
Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer net konuştu. “Mersin’e özgü kumaşlardan üretilen tasarımlar, bu kentin bir markası olacak” dedi. Dilek Hanif’le iş birliği sürecini anlattı. Uluslararası Tarsus Festivali sırasında tanıştıklarını, bu fikirle birlikte harekete geçtiklerini söyledi.
Dilek Hanif: “Katma değer yaratmak için buradayım”
Hanif için bu sadece bir moda projesi değil. El emeğini ekonomik değere dönüştürmek istiyor. “Beni en çok heyecanlandıran şey, ev kadınlarının emeğinin karşılık bulması” dedi. Geleneksel dokuları modern yorumlarla birleştireceğini söyledi.
Atölyede Umut Var: Kadınlar Geleceğe Dokuyor
Gözne Atölyesi’nde dokuma öğreten Hacer Küpeli, bu projeyle kadınların sosyalleştiğini ve ekonomik özgürlük kazandığını söyledi. “Dilek Hanif gibi bir tasarımcıdan sipariş almak bizi gururlandırdı” diye konuştu.
Koleksiyon Eylülde Görücüye Çıkıyor
Hazırlanan 15 parçalık koleksiyon Eylül ayında düzenlenecek sergiyle tanıtılacak. Mersin’in el dokuması kültürü podyumda olacak. Proje, hem geleneksel el işçiliğini yaşatacak hem de kadınlara yeni bir yol açacak.