Genç veya yetişkin, herhangi bir sınava girmeden önce, hazırlık esnasında kişinin bilgi birikim ve potansiyelini etkili ve verimli biçimde kullanmasını engelleyen kaygı olarak tanımlanır sınav kaygısı. Bu kaygıya sebep olan gerek ale baskısı, gerek sınavın değeri, gerek de çevresel etmenlere bağlı olan yetersizlik duygusunun aşırı şekilde bastırmasıdır. Her ne olursa olsun günümüzde sınavların sayısı ve içeriği her geçen gün artmakta ve farklılaşmaktadır. Bu sürekli değişen ve  çoğalan sınav sistemi de sınav kaygısı sebebi olan en önemli faktörlerden birisidir.

Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir

Sınav kaygısıbelirtileri aslında çok açıktır. Sınava dair olumsuz düşünceler üretmek, engellenemeyen endişe, çalışma azmi ve isteğinin yok olması, uyku ve yemek düzenindeki bozulmalar ve kronikleşen karın kasılmaları sınav kaygısın belirtileridir.

Sınav Kaygısı Nasıl Yenilir

Sınav kaygısıyla başetme yolları öncelikle sınav kaygısına neyin yol açtığını bilmekten geçer. Kişinin ve çevresindekilerin sınava yükledikleri anlam, sınav sonrası olabileceklerin tahayyülü gibi konular açık ve net şekilde konuşulursa bu kaygı konrol altına alınabilir.

Sınav kaygısıyla başa çıkmanın yolları sınava dair olan düşünce ve inançlara hakim olarak ne yapacağını iyi bilmekten geçer. Sınav kaygısı yerine sınav sonrası için planlar yapmak kişiyi kaygıdan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Tüm bunların yanı sıra bir takım kişisel aktivite ve egzersizler de sınav kaygısı ile başa çıkabilmek için gerekli olan uygulamalardır. Nefes kontrolü beden hareketleri gibi basit egzersizler bu konuda öğrencilere yardımcı olabilir.

Sınav kaygısı başarı ve beceriden bağımsız olarak sınava girecek kişilerde olumsuz etkiler yaratacağından başka psikolojik sorunların da tetikleicisi olabilmektedir. Bu noktada özellikle ailelere büyük görevler düşmektedir.

Ailelerin öncelikle bilmesi gereken şey sınav kaygısıgörülebilir düzeyde olmadığıdır. Yani sınav kaygısı ölçeği veya sınav kaygısı testi gibi bir yöntemle öğrencilerin kaygısı anlaşılamaz. Bunun yerine baskı ve diktenin ortadan kalkmasıyla beraber destek ve teskin edici tavırlar başarının anahtarı olacaktır.