Resmi Gazete'de gece yarısı yayımlandı! Evinde bunu yapan yandı tam 4.839 TL para cezası var... 2023 senesinde uygulanacak para cezalarını belirleyen 2872 Sayılı Çevre Kanunu Uyarınca Verilecek İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliğ (2023/1) Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yayımlanan tebliğ ile beraber 2023 senesinde kurallara uymayan kişilere uygulanacak para cezaları belirlenmiş oldu. Apartman ve sitelerde oturan kişiler için büyük önem taşıyan komşu gürültüsü için uygulanacak para cezası da belli oldu. Gürültü yapan komşuya kesilecek olan para cezası da rekor oranda arttı.

BİNA VE APARTMANLARDA OTURANLAR DİKKAT! GÜRÜLTÜ YAPMA CEZASI REKOR ORANDA ARTTI...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Resmi Gazete ile yayımlanan tebliğ kapsamında "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 24/11/2022 tarihli ve 32023 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) uyarınca 2022 yılı için yeniden değerleme oranı % 122,93 olarak tespit ve ilan edilmiştir" denilerek 2023 yılında uygulanacak olan çevre cezalarına da yüzde 122,93 oranında zam geldiği açıklandı.

gurultu-cezasi-miktari.jpg

Kanun’un 14. maddesine göre çıkarılan yönetmelikle belirlenen önlemleri veya gerekli izinleri almayan veya standartlara aykırı şekilde gürültü ve titreşime neden olanlara 4 bin 839 TL para cezası kesilecek. Yani alt üst komşu gürültü şikayeti olması durumunda ev sahibi ya da kiracı olan kişilere tam 4 bin 839 liralık para cezası kesilecek.

KOMŞU GÜRÜLTÜSÜ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, GÜRÜLTÜCÜ KOMŞUYA NE YAPILABİLİR?

Binalarda yaşanan en büyük sorunların başında komşu gürültüsü yer almaktadır. Komşunuzun gürültü yapması durumunda öncelikli olarak sorunun komşu hukuku çerçevesinde çözülmesi beklenir. Sürekli olarak tekrarlamayan gürültü nedeni ile komşuların birbirini idare etmesi önerilirken tekrarlayan ve artık dayanılmaz boyuta varan gürültü şikayeti için ise;

Öncelikle komşunuzu durumdan haberdar edin ve rahatsızlığınızı dile getirin,

Gürültünün devam etmesi durumunda apartman yönetimini haberdar edin ve gürültüden şikayetçi olduğunuzu belirtin,

Gürültü şikayeti hala devam ediyorsa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ALO 181 hattı, polis ve zabıtaya da şikayet etme hakkı yer almaktadır.

Para cezasına rağmen hala gürültü devam ediyorsa Kat Mülkiyeti Kanunun 33. maddesi kapsamında gürültü şikayeti davası için mahkemeye başvuru yapabilirsiniz.