ENKAZ KALKAR, YA BIRAKTIĞI PSİKOLOJİK ENKAZ?

6 Şubat günü gerçekleşen 7.7 ve 7.6'lık iki güçlü deprem ve ardından gerçekleşen depremler yıkıma ve can kaybına neden oldu. Bir de olayın psikolojik durumu var ki, bu depremzedelere doğru müdahale edilmezse, birçok insanda daha ağır travmalar bırakabilir. Ve bu yıkımdan sağ çıkmayı başaran insanların ileriki hayatlarında depresyon, anksiyete ve panik atak gibi daha onlarca psikolojik probleme sebebiyet verebilir. Maddi kayıplar bir şekilde yerine konulabilirken, maalesef psikolojik kayıpların geri dönüşü çok zor oluyor.

Bu yüzden bazı kurumlar, ilk haftadan itibaren depremzedelere ücretsiz destek sağlamaya başladı. Konuyla alakalı myPsikolog kurucusu Psikolog Merve Yıldırım şöyle dedi: “Maalesef böyle ağır sonuçları olan bir deprem gerçekleşti. Bu noktadan sonra myPsikolog ekibi olarak bizim odaklanmamız gereken nokta, bu insanları nasıl tekrardan topluma kavuşturabiliriz. Tüm çabamız onların bu ağır durumu psikolojik olarak en az hasarla atlatmaları için. Çünkü psikolojileri güçlü olmazsa, yeniden hayata dönmek ve düzenlerini tekrardan kurmak onlar için çok zor olacaktır.”

Psikolog Merve Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: “Enkaz birkaç ay içinde kalkar. Ama ya bu insanların ruhunda bıraktığı enkaz, işte bu daha zor. Ben kurumumdaki tüm psikolog arkadaşlarımla konuştum ve hepsi kurum bünyesinde büyük bir hevesle bu insanlara yardımcı olmayı kabul ettiler. Ekip arkadaşlarımızın hepsi topluma yararlı olmak isteyen nadide insanlar. Depremzedelere birlikte yardımcı olacağız.”

İnsanlar myPsikolog Kurumunun Sunduğu Bu Ücretsiz Desteğe Nasıl Başvurabiliyor?

bit.ly/depremzede-destek adresi üzerinden depremzedeler bu desteğe başvurabiliyor. Başvuru yaparken kişiden durumu hakkında genel bilgiler isteniyor. Bu sayede kişiye özel bir destek sunulması planlanıyor.

myPsikolog Tüm Bu İnsanlara Yetişebilecek mi?

Bu soruya Psikolog Merve Yıldırım şu şekilde cevap verdi. “Tabi ki hepsine yetişme imkanımız yok. 13 Milyon insandan bahsediyoruz. Burada bir kurum ne kadar büyük olursa olsun tek başına bu kadar insana yetişemez. Bizim burada yaptığımızı, sahile vurmuş deniz yıldızlarını tekrardan denize atan adamın hikayesine benzetiyorum. Tamam herkese yetişemiyoruz ama yetiştiğimiz insanlar için çok şey değişiyor. Ve herkese yetişmemiz imkansız diye de vazgeçecek halimiz yok.”

Ücretsiz Destek Kapsamına Kimler Giriyor?

Depremden etkilenen 10 ildeki Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Osmaniye ve Adana) insanlara yardımcı oluyoruz.

Haberimizi tamamlarken depremde vefat edenlerin yakınlarına baş sağlığı diliyor ve birdaha böyle bir felaketi yaşamamayı temenni ediyoruz.

Destek veren kurum hakkında daha detaylı bilgiye www.mypsikolog.com üzerinden de ulaşabilirsiniz.