Erzincan’ın Kemaliye ilçesi, salep yetiştiriciliği için önemli bir adım atarak ilk demonstrasyon alanını kurdu. Mikroklima iklim özellikleri, zengin toprak yapısı ve temiz su kaynakları sayesinde tarımsal üretimde öne çıkan Kemaliye, son yıllarda tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde dikkat çekici bir potansiyele sahip.

Erzincan Refahiye’de Öğrencilere “Yolların Kralı Olmaz, Kuralı Olur” Trafik Eğitimi Erzincan Refahiye’de Öğrencilere “Yolların Kralı Olmaz, Kuralı Olur” Trafik Eğitimi

Tıbbi Aromatik Bitkiler İçin Uygun İklim

Kemaliye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, tıbbi aromatik bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan salep bitkisi için deneme sahası oluşturdu. Kemaliye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Umut Köksal, ilçede birçok sebze ve meyvenin rahatlıkla yetiştirilebildiğini belirterek, “Salep bitkisi için deneme sahası oluşturduk. Denemelerin başarılı sonuçlanması durumunda, Kemaliye’de salep yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Salep Bitkisi ve Üretim Süreci

Salep, orkidelerin yumrularından elde edilen ve geleneksel olarak tüketilen bir ürün olarak biliniyor. Türkiye, 26 cins ve 165 tür orkideye ev sahipliği yaparak salep üretimi için uygun bir habitat sunuyor. Ancak, salep üretimi için kullanılan türler endemik olduğundan, üretim öncesinde Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Doğadan toplanan tek yumrulu yabani orkidelerin toplanması ise yasak ve cezaya tabi. Salep üretiminde çift yumrulu orkideler kullanılıyor; bir yumru tohumluk olarak bırakılırken diğeri üretim için alınıyor.

Bölge Ekonomisine Katkı

Demonstrasyon çalışmasının başarılı olması durumunda, Kemaliye ilçesinde salep yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak ve bu durum bölge ekonomisine yeni bir değer kazandıracak. Erzincan’ın uygun iklim koşullarında, Türkiye’nin birçok bölgesinde yetiştirilen salebin başarılı bir şekilde yetiştirilmesi bekleniyor.