Çayı Rize mi içti sanıyorduk? Liste ters köşe yaptı
Bir evde soba yanarken yanında bardak bardak çay olmadan olmaz. Hele ki sohbete eşlik ediyorsa, çay bitmeden dağılınmaz. Türkiye'de bu kültür hâlâ yaşıyor.
Yeni açıklanan verilerle çay tüketimi haritası güncellendi. Bu sefer Karadeniz tahtı kaptırdı. Gaziantep, Şanlıurfa, Muş gibi şehirler bardak sayısında açık ara öne geçti.
Karadeniz üretmiş ama Güneydoğu içmiş
Rize üretimin kalbi ama çayın en çok içildiği şehirler listesinde bu yıl geride kaldı. Herkesin ezberinde olan “Karadeniz çayı çok içer” düşüncesi yerle bir oldu.
İşte En Çok Çay İçen 20 İl
Türkiye'de çayın en çok tüketildiği şehirler sırasıyla şöyle listelenmiş:
- Gaziantep
- Şanlıurfa
- Muş
- Diyarbakır
- Mardin
- Bitlis
- Ağrı
- Batman
- Van
- Siirt
- Adıyaman
- Hakkari
- Elazığ
- Malatya
- Erzurum
- Kilis
- Bingöl
- Iğdır
- Şırnak
- Kars
Çay orada sadece içecek değil
Güneydoğu'da çay, sabah kahvaltısıyla başlar, gece misafir uğurlayana kadar devam eder. Çay orada bir muhabbet bahanesi değil, bizzat muhabbetin kendisi.
Bir vatandaş şöyle diyordu: "Çay olmadan başım ağrır. Günde 30 bardak içmeden rahat etmem." Bu da gösteriyor ki bazı şehirlerde çay bir alışkanlık değil, yaşam biçimi olmuş.
Rize listeye giremedi
Rize hâlâ üretimin başkenti. Ama içme oranlarında zirvede yer alamamış. Bunun sebebi belki de çayı üretip diğer illere göndermekle meşgul olmaları.
Her yudumda başka bir hikâye
Türkiye'de çay hâlâ çok şey anlatıyor. Misafire sunuluyor, derdi olana veriliyor, işten gelen bir nefes arıyor. Bir bardak çayla başlayan nice hikâyeler var bu topraklarda.