Türk genetik teknoloji şirketi Genomize, her 100 örnek için 30 dakikaya kadar çıkabilen veri analizi süresini yapay zeka kullanarak 1 dakikaya kadar indiren yeni bir yazılım geliştirdi. Sağlık Bakanlığı'na bağlı COVID-19 testlerinin önemli bir kısmından sorumlu olan TÜSEB (Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı) tarafından kullanılmak üzere geliştirilen COVID-19 yazılımı, günlük 40 bin test yapıldığı düşünüldüğünde sağlık personeline aylık yaklaşık 6 bin saat iş saati tasarrufu sağlayacak.

Genomize’nin TÜSEB test merkezlerinin doktorlarıyla birlikte geliştirdiği yapay zeka temelli COVID-19 tespit yazılımı Sağlık Bakanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Yazılım sayesinde hastalığın tespiti hatasız, daha az iş gücüyle ve daha kısa zamanda yapılabilecek.

Yazılım yabancı ülkelere de ücretsiz sunulacak

Genomize’nin kurucusu moleküler biyolog Erşen Kavak, Türkiye’deki sağlık profesyonellerine destek olmak amacıyla ücretsiz olarak geliştirdikleri yazılımı tüm dünya ülkelerinin kullanımına açtıklarını söyledi. COVID-19 virüsüne yakalanan hastaların erken teşhis ve tedavisine destek olmak amacıyla üretilen ve başta Türkiye olmak üzere tüm dünyanın kullanımına ücretsiz olarak sunulan bu yazılıma COVID-19 testi yapan tüm hastaneler https://covid19.genomize.com adresinden ulaşabiliyor.

Genomize Hakkında

2014 yılı Mayıs ayında moleküler biyolog ve biyoenformatik alanında doktora sahibi Erşen Kavak tarafından kurulan Genomize, Türkiye’nin kendi genetik dokusunu göz önünde bulundurarak genom analizi yapabilmesini sağlayan yazılım ve servisler tasarlıyor. İnovasyon, yerelleştirme, kalite ve müşteri odaklı iş geliştirmeyi ana prensipleri olarak benimseyen Genomize, Türkiye’nin önde gelen Hastane, Laboratuvar ve Genetik Tanı Merkezleri tarafından tercih edilen bir iş ortağı. Genomize’nin yurtdışında da tescillenmiş akademik ve bilimsel birikimi sayesinde yarattığı ve Türkiye ve Ortadoğu’da başka bir örneği olmayan SEQ Platformu sayesinde ülkemizde 25 farklı merkezde 85 binden fazla hastaya tanı konuldu. Bunun yanı sıra, SEQ platformu yurt dışında 3 farklı ülkede de kullanılıyor.

Genomize’nin temel misyonunu önleyici tıp ve kişisel tıp oluşturuyor. Şirketin önceliği, tespiti en zor genetik hastalıkların bile doğru teşhis edilebilmesi için günümüz teknolojisini ve en güncel bilimsel çalışmaları kullanarak daha sağlıklı bir topluma giden yolda fark yaratmak. Yaptığı yatırımların büyük bir kısmını Ar-Ge faaliyetleri doğrultusunda değerlendiren 10 kişilik Genomize ekibinin en önemli motivasyonu, hızla büyüyen ve her gün yeni bilgiler keşfedilen biyoteknoloji alanında Türkiye’den çıkan dünya lideri bir şirket ve sürdürülebilir bir inovasyon merkezi olabilmek.

Genetik analiz konusunda Türkiye’deki yerli ilk ve tek yazılım Genomize tarafından geliştirildi ve hastaneler ve genetik tanı merkezlerinden oluşan hedef kitlesinde, yabancı rakipleri olmasına karşın, alanında en büyük pazar payına sahip hale geldi.

Genomize’nin Kurucusu ve Genel Müdürü Erşen Kavak, Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra uzun yıllar İsveç’te yaşadı. İsveç’te dünyanın kanser araştırmaları konusunda önde gelen enstitülerinden olan Karolinska Ensitüsü’nde 7 yıl çalışan Erşen Kavak, bu süre zarfında genom bilimleri alanında Nature gibi bilim dünyasında hatırı sayılır dergilerde makaleler yayımladı. Kazandığı bilgi ve deneyim birikimini bu alanda önemli ihtiyaçları olan Türkiye için değerlendirmek isteyen Kavak, Türkiye’ye dönüp kendi sermayesi ile Genomize’yi kurdu. Aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde yardımcı öğretim üyeliği görevini sürdüren Erşen Kavak, biyoenformatik dersleri veriyor.