Koordinatörlüğünü Prof. Dr. M. Emin Önder yaptığı seminer serisinin dördüncüsünü 13 Mayıs 2021 Perşembe günü “Mitlerin Ortak Özelliği: Yaratılış” başlığı ile Darren Aronofsky’ın 2006 yapımı “Kaynak" filmi üzerine gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. M. Emin Önder etkinliklerle ile ilgili değerlendirmesinde şöyle diyor: “Mitoloji; halk kültürlerinde yer alan tanrılar, süper kahramanlar, yaradılış ve tufanlar, ölüm ve yaşam anlayışlarını yorumlayıp inceler, özellikle insanların öteki öykülerini sınıflandırmaya çalışır. Bu öyküler nesilden nesle aktarılarak halkların belleğini oluşturur. Bu anlayışla yola çıkarak belleğimizde yer alan hikâye ve destanları sinema aracılığıyla tekrar gözden geçirme fırsatı bulacağız. Ya doğrudan yansıtılan mitolojik filmlerle ya da mitolojik hikâyelerden köken alan çağdaş hikâyelerle geçmişe bakacağız.”

“Sinema ve Mitoloji” temalı seminer dizisi “İnsanlar Mitlere Neden İhtiyaç Duyar?”, “Eurpides: ‘Kadının İyisi Kadar İyi Bir Başka Yaratık Olamaz.’ ”, “Jung ve Sinema” , “Mitlerin Ortak Özelliği: Yaratılış”, “Türk Filmleri ve Mitolojik Öğeler” alt başlıklarından oluşuyor. Belirlenen başlıklar kapsamında seçilen filmler yönetmen, yazar, oyuncu ve psikiyatristlerin katıldıkları tartışma bölümleriyle gerçekleşecek.

Şubat 2021 – Haziran 2021 tarihleri arasında Akbank Sanat Youtube kanalında gerçekleşecek Sinema - Psikiyatri Seminerleri’nin gelecek etkinlik programları şöyle:

“Sinema ve Mitoloji”

Koordinatör: Prof. Dr. M. Emin Önder

13 MAYIS 2021 - PERŞEMBE / “MİTLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ: YARATILIŞ”

Seyredilmesi gereken film: “KAYNAK” (2006) Yönetmen: Darren Aronofsky

Oturum başkanı: Dr. Hira Selma Kalkan

Prometheus’tan gelen kıvılcım – Turan Argun Sezer

Aztek ve Yunan mitolojisi – “Gün Işığı” – Hasan Reyhanoğlu

Maya uygarlığı ve “Apokalipto” – Tuğba Kurt Ulucan

Maya kültüründen Hint ve Hristiyan kültürüne: Yaratılış / “Kaynak” filmi üzerine  - Dr. Özlem Önen

10 HAZİRAN 2021 - PERŞEMBE / “TÜRK FİLMLERİ VE MİTOLOJİK ÖĞELER”

Seyredilmesi gereken film: “KUYU” (1968) Yönetmen: Metin Erksan

Oturum başkanı: Yüksel Aksu

Nuri Bilge Ceylan filmlerinde arketipler: Anne-kız çatışması – Doç. Dr. Sevcan Karakoç

Ümit Ünal sineması ve mitoloji: “Nar” – İlke Garipoğlu

Yüksel Aksu sinemasının mitleri – Yüksel Aksu

“Kuyu” ve Metin Erksan – Burak Bakır