Reaction Engines Ltd ve Rolls-Royce plc yüksek hızlı uçak tahrik sistemleri geliştirmek için yeni bir stratejik ortaklık anlaşmasına imza attıklarını duyurdu. Bu anlaşma sayesinde sivil ve savunma havacılıkta gaz türbinli motorlar ve hibrit-elektrikli sistemler, Reaction Engines’in termal yönetim teknolojisinin uygulama alanlarını keşfedecek.

Rolls-Royce Küresel Strateji ve İş Geliştirme Direktörü Mark Thompson, “Son iki yıldır Reaction Engines ile yakın iş birliği içinde çalışıyor ve yüksek Mach sistemlerinin savunma uygulamalarındaki potansiyelini değerlendiriyorduk. Bugün bu ilişkimizin daha da güçlendiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Bu ortaklık, Boom Supersonic ve Virgin Galactic ile birlikte kısa süre önce yaptığımız duyuruların devamı niteliğinde” dedi.

Thompson sözlerine, "Reaction Engines'in termal yönetim konusundaki becerileri, Rolls-Royce’un mevcut teknoloji ve kabiliyetleri ile birleşerek süpersonik ve hipersonik havacılıktaki fırsatları keşfetmemize temel oluşturacak. Uzun yıllara dayanan yenilikçilik yaklaşımımız temelinde, Reaction Engines teknolojisinin Rolls-Royce’un havacılık gaz türbinlerinde kullanımını ve gelecekteki hibrit-elektrikli tahrik sistemlerinde muhtemel uygulamasını da keşfedeceğiz. Zira uçmayı daha verimli ve sürdürülebilir hale getirmeye çalışıyoruz” diyerek devam etti.

Bunlara ek olarak, Rolls-Royce, geniş bir finansman dizisinin bir parçası olarak Reaction Engines'e daha fazla yatırım yapıyor. İki şirket, yüksek Mach gelişmiş tahrik sistemleri ile ilgili tasarım çalışmaları, araştırma, geliştirme, analiz ve deneyleri üstlenerek İngiltere Savunma Bakanlığı ihalesinin ilk aşaması da dahil olmak üzere 2018'den bu yana birlikte çalışıyor.

Reaction Engines CEO'su Mark Thomas konu ile ilgili şunları söyledi: "Teknolojik ticarileşme planlarımız için önemli bir adım olarak ön plana çıkan bu stratejik ortaklık, yeni nesil motorlarda Reaction Engines teknolojisi için pazara sunulmaya hazır uygulamaları geliştirmeye odaklanıyor. Tescilli ısı eşanjörü teknolojimiz, son derece düşük ağırlığı ve kompakt boyutuyla inanılmaz ısı aktarımı kabiliyetleri sunuyor. Güç sistemlerinde dünya lideri olan Rolls-Royce ile uluslararası iş birliğimizi güçlendirmeyi ve uçak motorlarının performansını artıracak, yüksek hızlı, süpersonik ve hipersonik uçuşlara olanak tanıyacak yenilikçi teknolojiler aracılığıyla daha sürdürülebilir bir havacılığa geçişi destekleyecek uygulamaları hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

Rolls-Royce Holdings plc hakkında

Rolls-Royce, gezegenimizin temel enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere en temiz, en emniyetli ve en rekabetçi çözümleri beraberinde getiren gelişmiş teknolojilerin öncü üreticisidir.

Rolls-Royce'un 150'den fazla ülkede müşterileri bulunmaktadır. Bu müşteriler arasında 400'ün üzerinde havayolu ve leasing müşterisi, 160 silahlı kuvvetler, 70 donanma dâhil olmak üzere 5.000'in üzerinde enerji ve nükleer müşterisi yer almaktadır.

2019 yılı ekonomik kârı 15,45 milyar sterlindir. Bu tutarın yaklaşık yarısı, satış sonrası hizmetlerden elde edilmiştir.

Rolls-Royce 2019'da AR-GE çalışmalarına 1,46 milyar sterlin yatırım yapmıştır. Ayrıca Rolls-Royce, mühendislerini bilimsel araştırmanın öncüsü kılan 29 farklı Üniversite Teknoloji Merkezinden oluşan küresel bir ağı desteklemektedir.

Editörlere notlar

Reaction Engines Limited Hakkında

Reaction Engines Limited (‘Reaction Engines’), hipersonik uçuşun ve uzaya erişimin geleceğini şekillendiren, termal yönetimde devrim yaratan özel bir teknoloji şirketi. İngiltere'de Oxfordshire'daki Culham şehrinde ve ABD'de Colorado eyaletinin Denver şehrinde merkezleri bulunan şirket, tesislerinde 200'den fazla çalışanı istihdam ediyor.

Reaction Engines'in yenilikçi teknolojisi, havacılık ve finans alanında en etkili isimlerden bazılarının desteğini de alıyor. Birleşik Krallık Hükümeti, Birleşik Krallık Uzay Ajansı ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından desteklenen şirketin ABD ekibi de ABD Hükümeti ve endüstri ortaklarıyla iş birliği yapıyor. Şirket, önde gelen kurumsal yatırımcıların yanı sıra BAE Systems, Rolls-Royce ve Boeing Horizonx'ten de yatırım alıyor.

Reaction Engines'in tescilli ön soğutma teknolojisi, ısı yönetimi dünyasındaki imkanları kökünden değiştirerek, son derece düşük ağırlıkta ve kompakt boyutta dünya lideri ısı aktarım kabiliyetleri sunuyor.

Ön soğutucu, Reaction Engines'in devrim niteliğindeki SABRE™ teknolojisinin en önemli unsurlarından. Synergetic Air-Breathing Rocket Engine (Eş Etkin Hava Soluyan Roket Motoru) anlamına gelen SABRE™, hava solumalı itki sayesinde pistte durma pozisyonundan atmosferde ses hızının beş katı hızlara çıkmaya olanak tanıma potansiyeli barındıran, havacılık ve uzay alanında yeni bir tahrik sınıfı. Yeni nesil uzaya erişim araçlarına yönelik olan SABRE™, yüksek seviyede ölçeklenebilir bir sistem olmasının yanı sıra çoklu uygulamalara da izin veriyor. Bir roketin gücü ve yüksek hız kapasitesiyle bir jet motorunun yakıt verimliliğini birleştirme konusunda benzersiz bir teknoloji konumunda bulunuyor.

SABRE™'nin bireysel bileşenleri ve teknolojileri başarıyla test edildi ve kanıtlandı. Ön soğutucu için 2019'da başarılı bir yüksek sıcaklık yer testi yapıldı. Bu testle söz konusu teknolojinin ses hızının beş katı hıza ulaşma kabiliyeti kanıtlanarak önemli bir dönüm noktası aşıldı. Şirket, bu ön soğutucu teknolojisinin sağladığı hipersonik sistemleri sergileme ve SABRE motor çekirdeğinin yer testlerini gerçekleştirme planlarını ilerletmeye devam ediyor. Sonuç olarak tam sistem testlerinin gerçekleştirilmesi, böylece sıfırdan Mach 5'e hızlanabilen dünyanın ilk hava soluyan motorunun sergilenmesi planlanıyor.

Reaction Engines ön soğutucusu, yakın geleceğin tahrik sistemleri ve diğer ticari uygulamalar açısından devrim niteliğinde bir teknoloji. Şirketin Uygulamalı Teknolojiler ekibi, SABRE için tasarlanan yenilikçi ısı değişim sistemlerini uyarlıyor ve motor sporlarında performansı artırmak, atıklardan elde edilen ısıyı yenilenebilir elektriğe dönüştürmek ve daha sürdürülebilir havacılık için hedefleri desteklemek gibi çeşitli ticari fırsatlar bağlamında bu sistemleri uygulamaya devam ediyor.