Çin kamu şirketi Cosco’ya ait olan Pire Limanı, son yılların en hareketli günlerini yaşıyor. Dünya ticaretindeki yavaşlamaya karşın limanın tüm iskelelerinden indirme yükleme faaliyetleri sürüyor. Son olarak geçen hafta aynı anda 11 adet konteyner şilebinin işlemleri yapıldı. Bunlar arasında 21 bin 413 konteyner birimi taşıma kapasitesi ile dünyanın bu türde en büyüğü OOCL United Kingdom yük gemisi de bulunuyordu. 
 
Avrupa Birliği, Komisyonu Yunanistan için bu yıl yüzde 9,7 oranında bir GSYİH öngörüyor. Oysa Pire Limanı’nda böyle bir korona resesyonundan iz görülmüyor. İlk üç ay içinde hacim artarak 1.369 milyon konteyner birimine yükseldi. Bir önceki yılın aynı döneminde 1.334 milyon birim kaydedilmişti.   
 
Limanın gelişimi nisan ve mayıs aylarında da sürdü ve hacim aşağı yukarı bir önceki yılınkiyle aynı düzeyde kaldı. Bazı sektör uzmanlarının, konteyner nakliyatının çok düşeceğine ilişkin kötümser öngörü Pire Limanı için gerçekleşmedi. Nitekim geçen yıl, 5,65 milyon konteyner birimi ile İspanya’nın Valencia Limanı’nı geçerek Akdeniz’in en büyük konteyner limanı konumuna geldi. 
 
Çin kamu şirketi Cosco, Yunan hükümeti ile önce bir kira anlaşması imzalayarak bir konteyner iskelesinin işletmesini aldı. Daha sonra 2016’da Cosco 368,5 milyon euro karşılığında Yunanistan’dan Pire Limanı’nın yüzde 51 hissesini satın aldı. Yapılan sözleşmeye göre Çinli şirket, 2021’de hisselerin yüzde 16’sını daha edinecek. Bu ek satın alma işlemi için üzerinde anlaşmaya varılmış bulunulan tutar şimdiden bankada bir bloke hesaba yatmış durumda.