ABD'nin Japonya'ya ilk atom bombasını atmasından iki yıl sonra, 1947'de atom bilimcileri tarafından New York'ta yapılan ve sembolik olarak insanlığın bir felakete ne kadar yakın olduğunu gösteren ''Kıyamet Saati'', tarihindeki en ileri noktaya alındı. Saat, gece yarısına 90 saniye kalaya getirildi. 

Kıyamet Saati, 1945'te Albert Einstein öncülüğünde kurulan Bülten Bilim ve Güvenlik Kurulu tarafından her yıl güncelleniyor ve dünyanın, insan üretimi teknolojinin neden olduğu küresel felakete karşı savunmasızlığını temsil ediyor. 

AA'nın aktardığına göre, saatin güncellenme kararının verilmesinde 'Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisi olduğu açıklandı.

Kurulun yaptığı açıklamada, şubat ayı sonuna doğru ikinci yılına girecek olan Ukrayna'daki çatışmanın 'gerginliğini koruduğunu' ve 'her iki tarafın da taviz vermek istemediği' vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, her ikisi de Ukrayna'da bulunan ve ilki 1986'da bir nükleer kazaya sahne olan Çernobil ve Zaporijya nükleer santrallerini çevreleyen çatışmalara işaret etti.

Şu an, bir kısmı Rusya'nın kontrolünde olan Zaporijya, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santrali arasında yer alıyor.Kurul ayrıca, ABD'li yetkilileri 'savaşın teşvik ettiği nükleer tehlikedeki artışı azaltmak amacıyla Moskova ile ilkeli bir anlaşma için kapıyı açık tutmaya' teşvik etti.

Saat daha önce 'kıyamete' en yakın olduğu 2020 yılında, gece yarısına 100 saniye kalaya ayarlanmıştı. 2021 ve 2022 yıllarında saatte değişiklik yapılmamıştı.

Saatin 'kıyamete' en uzak olduğu yıl ise, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra 1991 senesinde '17 dakika olmuştu'.