Boehringer Ingelheim, Türkiye, 12 Nisan 2021 - 150'den fazla pazardaki varlığı ile dünyanın ikinci büyük hayvan sağlığı firması olan Boehringer Ingelheim, Orta Doğu ve Avrupa’da kanatlılarda enfeksiyoz bronşitis hakkında güncel bilgiler paylaştığı ve hastalığı kontrol altına almak için etkili aşılama programları hakkında bilgi verdiği online bir toplantı düzenlendi. Vetworks EU firmasından DVM Africa Fernandez Guiterez’in katılımı ile gerçekleştirilen webinarda, yerli ve yabancı olmak üzere 70 sektör paydaşı katılım gösterdi.

Online toplantıda; hastalığın yayılım haritaları, kullanılan serolojik yöntemler ve varyant suşların teşhisindeki başarısı, seçilen aşıların ve programların korumadaki başarısı ve geniş korumaya sahip aşılama stratejileri masaya yatırılırken, dünyada kullanılan aşılama programlarından örnekler paylaşıldı.

“Enfeksiyoz bronşitis tavuklarda görülen akut ve kontagiyöz seyirli bir solunum sistemi enfeksiyonudur”

Hastalığın kanatlıların solunum sistemi ve böbreklerini etkileyen bir tür olduğunu aktaran Africa Fernandez, “Enfeksiyoz bronşitis, tavuklarda görülen akut ve kontagiyöz seyirli bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Bu enfeksiyon tavuklarda tracheal sesler, öksürük ve aksırma ile karakterizedir. Özellikle civcivlerde çok daha şiddetli seyreder ve ilave olarak burun akıntısı ile yüzde şişmede görülür. Hastalık uterusu da etkiler ve yumurtadaki tavuklarda verim düşüklüğü yapar. Hastalığın bazı suşlarının böbrek dokularına afinitesi vardır. 6 haftalıktan küçük olanlar daha hassastırlar[1]” dedi. 

Bütün dünyada Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı alanında danışmanlık deneyimine sahip Vetworks EU firmasından Fernandez, Ortadoğu ve Türkiye’deki 5 yıllık saha deneyimlerini paylaşarak Türkiye’deki saha taramalarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bilinenin aksine, Türkiye’de son yıllarda yapılan saha taramalarında 793B suşuna rastlanıldı. Mass+793B kuluçka aşılaması, sonuç alınacak aşı programlarına önemli bir örnek. Bu hastalıkla mücadelede bu gibi aşılama programlarının varlığı çok kıymetli.”

Hayvan sağlığı alanındaki en büyük aşı ve ilaç tedarikçilerinden biri olan Boehringer Ingelheim’ın gerçekleştirdiği ve sektörden büyük ilgi gören webinar, soru cevap bölümüyle sonlandırıldı.