Enerjide tasarruf ve verimlilik, konutlarda, ofislerde, fabrikalarda ya da hastanelerde gün geçtikçe önemli hale geliyor. Bu alanda işletmelerin sıklıkla tercih ettiği soğuk kiriş sistemi ise ön plana çıkıyor. Maliyet etkin projelerin hayata geçirilme çabalarına büyük önem veren uluslararası birçok şirket arasından dünyada ilk ve tek, bilinen en hızlı, en verimli, en maliyet etkin ve en basit ısı transfer sistemi EHP teknolojisini geliştirerek işletmelerin enerjide ekonomik tasarrufa ulaşmasını sağlayan Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, EHP teknolojisini fabrikalarda atık ısıyı geri kazanmadan sera ısıtma sistemlerine, yol ısıtma sistemlerinden ev ve ofis ısıtma sistemlerine kadar her yerde kullanabildiklerinin de altını çiziyor.

EHP ile Daha Maliyet Etkin Sistemler

Tabiata özgü koşullarda inşa etmeyi hedefleyen yeşil bina kavramının gelişmesi ile birlikte karşımıza çıkan soğuk kiriş sistemleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ofis, otel, hastane gibi binalarda önerilen bir seçenek haline geliyor. Ayrıca temeli hem suya hem de havaya dayan bu sistemlerin enerjiyi kolaylıkla iletmesi, diğer sistemlere göre maliyeti düşürmeyi sağlıyor. 11 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda Türk mühendisler tarafından geliştirilen EHP teknolojisinin birçok farklı alanda ısıtma ve soğutma sistemlerinde kullanılabildiğine dikkat çeken Enover Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Malik Çağlar, EHP kullanılan soğuk kiriş sistemlerinin daha basit ısı transferi sağladığını ve daha maliyet etkin olduğunu belirtiyor.

Soğuk Kiriş Sistemlerinde %40,5’e Varan Oranda Enerji Tasarrufu

Soğuk kiriş sistemlerde ısı yükü, klima santrali ile karşılanıyor. Nem değeri ise yoğuşmayı önlemek amacıyla uygun seviyede tutuluyor. Ancak, fanlı ünitelerde yer alan fanın oluşturduğu ısı enerjisi, soğutma aşamasında yüksek enerji kaybına neden olabiliyor. Fan sisteminin merkezileştirilmesi ile düşük sıcaklıklı ısıtma ve yüksek sıcaklıklı soğutmanın getirdiği performans artışının %15 ile %30 arasında bir oranda daha tasarruflu olduğuna dikkat çeken Dr. Malik Çağlar, EHP kullanılan soğuk kiriş sistemlerinde yoğuşma sıcaklığına düşmeye gerek kalmadığını ve hızlı bir şekilde soğutma sağlanarak %40,5’e varan oranda enerji tasarrufu yapılabildiğini vurguluyor.