Çin Başbakanı LiKeqiang’ın 22 Mayıs’ta düzenlenen Çin Ulusal Halk Meclisi’nin yıllık toplantısının açılışında sunduğu hükümetin çalışma raporunda yoksullukla mücadele ifadesi 32 defa geçti. Yıllık toplantının ana konusunu yoksullukla mücadele oluşturdu. Ülkede orta halli refah toplumun tamamen inşa edilmesi hedefine ulaşması için çaba harcanıyor. 

Çin Devlet İstatistik İdaresi’nden açıklanan verilere göre, Çin’in kırsal bölgelerindeki yoksul nüfus 2012 yılında 98 milyon 990 bin iken, bu sayı 2019 yılı sonunda 5 milyon 510 bine düştü. Yoksulluk oranı ise 2012 yılında yüzde 10,2 iken, 2019 yılında yüzde 0,6’ya düştü. Yoksul ilçelerin sayısı ise yine aynı dönemde 832’den 52’ye geriledi. Şu an Çin’de 5 milyon 510 bin yoksul kişi var ve bu kişilerin yüzde 45,7’sini yaşlılar, hastalar ve engelliler oluşturuyor. 
 
Çin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Han Changfu, İki Toplantı olarak adlandırılan meclis toplantıları sırasında, toplumun bütün kesimlerine yoksul bölgelerde üretilen tarım ürünlerini alıp, bu bölgelerin yoksulluktan kurtarılmasına yardımcı olma çağrısında bulundu. 

Verilere göre, Çin’in hemen hemen bütün yoksul ilçelerinde yerel endüstri mevcut. Yoksulluktan kurtarılan köyler de dahil şu an Çin’in kırsal bölgelerinde 100 binden fazla yerel endüstri üssü kuruldu. Yoksulluktan kurtarılan nüfusun yaklaşık üçte ikisi, endüstriyi geliştirmek veya başka bölgelerde iş bulmak yoluyla gelirlerini yükseltip yoksulluktan kurtuldu. 

Han, “Şu anki durum şöyle: Üretilemeyen ürün yok, sadece satılamayan ürünler var. Ayrıca bu ürünlerin sadece satılması değil, iyi fiyatlarla satılması gerekiyor. Yeni aşamada endüstri zincirini uzatarak, meyve-sebze halleri, e-ticaret platformları ve büyük işletmeler ile yoksul bölgeler arasında bağlar kuracağız” dedi. 
 
Yoksulluk e-ticaretle aşılacak
 
Çin Ticaret Bakanlığı tarafından kısa süre önce açıklanan bilgilere göre, geçen yıl itibarıyla Çin’in bütün yoksul ilçelerinde e-ticaret platformları oluşturuldu. Yoksul ilçelerin e-ticaret üzerinden gerçekleştirdiği perakende satış hacmi 239 milyar yuanı (34 milyar dolar) aşarak, bir önceki yıla göre yüzde 33 arttı. 
 
Çin’in yoksullukla mücadele hedefine ulaşmak için aldığı tedbirler kapsamında e-ticaret modelinin kırsal bölgelere getirilmesi, köylülere büyük fayda sağladı. Çin'de nüfus fazla, toprak geniş, özellikle bazı dağlık bölgelerdeki ulaşım koşulları kötü, dışardan edinilen bilgileri de sınırlı durumda. Bu bağlamda birçok kaliteli yöresel ürün de büyük kent ve kasabalara satılamıyor. İşte e-ticaret tam da bu sıkıntıyı çözebilir. 
 
Kırsal bölgelerde üretilen taze meyve, sebze ve yumurta gibi tarım ürünleri, e-ticaret aracılığıyla kent ve kasabalara daha kolay satılabiliyor. Bu süreçte, kırsal bölgelerdeki yol, internet, elektrik ve lojistik gibi altyapı tesislerinin inşası da hükümetin destekleriyle iyice hızlandırıldı. 
 
Çin Ticaret Bakanı Zhong Shan, kırsal bölgelerde e-ticaretin gelişmesini hızlandırmak yoluyla 5 milyon köylünün gelirini arttırmayı planladıklarını belirtti. 

COVID-19 salgınının etkisiyle tarım ürünlerinin satışlarında bir süre sıkıntı yaşandı ama bu sorun da “e-ticaret+canlı yayın” şeklinde yeni bir ticaret modeli oluşmasını sağladı. Devlet medyasından sosyal medya fenomenlerine ve ilçe başkanları gibi hükümet yetkililerine kadar toplumun çeşitli kesimleri, “e-ticaret+canlı yayın” modeli sayesinde yoksul bölgelerde üretilen yöresel ürünlerin satışına yardımcı oluyor.