Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi tarafından haziran ayında yayınlanan belgeye göre ülkedeki özel ekonomik bölgelerin sayısı ve etkinliği artırılacak. Bu kapsamda da hayata geçirilecek Hainan özel bölgesi adım olarak görülüyor. Çin, halihazırda ülkenin en büyük özel ekonomik bölgesinin serbest ticaret limanı olarak gelişmesi için,  gümrüksüz ticaret merkezine dönüştürmeyi öngörülüyordu. Plana göre, serbest ticaret ve yatırımın kolaylaştırılması için 2025 yılına kadar kurulacak pilot bölge 2035 yılına kadar finans merkezi haline dönüşecek.
 
Gümrükler Genel İdaresi’ne göre, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği hâlihazırda Hainan’ın toplam ithalat ve ihracat hacminin 48,02 milyar yuan (6,8 milyar dolar) olduğunu açıkladı. Tüm adayı pilot serbest ticaret limanı haline getirme kararı, Cumhurbaşkanı Xi Jinping tarafından Nisan 2018’de adaya yapılan bir ziyaret sırasında dile getirilmişti.
 
Serbest ticaret bölgelerinin son yıllarda gelişmesiyle ilgili deneyimler politikaların uygulanmasını çok daha pürüzsüz hale getirdi. Yabancı yatırımcılar serbest ticaret bölgeleri temelinde kısıtlamaları ve yasakları daha da azaltan bir yönetim sistemine tabi olacak. Çin’in, sıfır tarife politikası izinler ve kotalar gibi tarife dışı engelleri kaldırarak serbest ticaretini destekleyecek. Serbest ticaret limanı, finansal hizmet sektörünün açılmasını da genişletecek.

Hainan Serbest Ticaret Limanı ve Guangdong-Hong Kong-Macao Büyük Körfez Bölgesi’nin  tamamlayıcı gelişimi ile ülke açılım sürecini yeni ve daha üst bir seviyeye taşıyacak.