Trabzon’da Deprem Alarmı - Eski Yapılar ve Zemin Korkutuyor
Trabzon, doğal güzellikleriyle bilinse de deprem riski artık şehirde gizlenemez halde. Özellikle bazı ilçelerde eski binalar ve zayıf zemin depremi daha tehlikeli kılıyor.
Çaykara ve Düzköy - Deprem Korkusu Artıyor
Doğuda kalan Çaykara ile Düzköy, risk haritalarında hep önde çıktı. Çoğu yapı mühendisliksiz yapılmış, taş temelli yığma binalar var. Bu yapılar, sarsıntıya karşı pek dayanıklı değil. Toprak eğimi fazla, depremde toprak kayması ve yapı çökmesi ihtimali yüksek. Daha önce küçük çaplı sallantılar bile köylerde zarara yol açmıştı.
Ortahisar Sahili - Dolgu Üzerinde Sessiz Tehlike
Şehrin kalbi Ortahisar sahilinde ise deniz dolgusu zeminler var. Toklu, Beşirli ve Pelitli gibi yerlerde binalar depremde fazla sallanabilir. Yoğunluk fazla olunca, olası sarsıntıda zarar ve can kaybı büyüyebilir.
Karadeniz Fayı - Trabzon’un Kapısını Çalabilir
Uzun zaman risk az diye rahat davranılan Karadeniz Fayı, sismik hareketlere açık. Özellikle eski yapıların yoğun olduğu bölgeler bu faydan etkilenirse hasar kaçınılmaz. Zemin etütleri ve sıkı denetimler şart oldu.
Kentsel Dönüşüm - Gecikmek Tehlikeli
2000’den önce yapılan binaların çoğu depreme dayanıksız. İmar barışından geçip ruhsatlanan yapılar güven vermiyor. Dönüşüm projeleri hep öteleniyor, oysa geçmişte depremlerde bu tür gecikmeler ağır sonuçlar doğurmuştu.
Güvenli Görülen İlçelerde Bile Tedbir Şart
Maçka, Tonya ve Şalpazarı gibi yerler nispeten daha sağlam zeminli ama deprem riski hiç yok denemez. Burada da yapıları güçlendirmek, bilinçli olmak lazım.
Trabzon Artık Depremle Yüzleşiyor
Ruhsatsız yapılaşma, kontrolsüz kazılar ve denetimsizlik Trabzon’u savunmasız bıraktı. Artık sadece büyük şehirlerin değil, Trabzon gibi şirin Karadeniz kentlerinin de deprem planlaması yapması zorunlu. Hazırlıksız yakalanan bir deprem yıkıcı olabilir, bunu herkes bilmeli.