Fosil yakıtlara veda etmek için çalışmalar tüm hızıyla devam ederken bu konuda insanlık tamamen elektrikli bir geleceğe doğru adım atmaya hazırlanıyor. Yenilenebilir enerji kaynakları ve bu kaynakları kullanan tüm araçlar ise bakıra ihtiyaç duyuyor. Bakır elementinin arzında yaşanan sıkıntılar ise sıfır emisyon karşısındaki en büyük engel. Bu durumda da yeni bir enerji krizi doğuracak gibi görünüyor.

Elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji depolanan bataryalar bakıra ihtiyaç duyuyor. Bir elektrikli otomobil, içten yanmalı bir araca göre 2.5 kat daha fazla bakıra ihtiyaç duyuyor. Bunun yanı sıra güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinde de doğal gaz veya kömür kullanarak elektrik üreten tesislere göre 2 ile 5 kat arasında daha faza bakır kullanılıyor.

Yeni bakır madenleri inşa etmek ise maalesef çok da basit değil. Uluslararası Enerji Ajansı‘na göre, yeni bir bakır madeninin çalışmaya başlaması ortalama 16 yıl sürüyor. Şimdilik, mevcut madenlerdeki üretimin artırılması ve geri dönüşümün hızlandırılması yüksek talebin bir kısmını karşılayabilir.

Ancak rapor üretim artışı ve geri dönüşüm senaryolarında bile 2050 yılına gelindiğinde bakır talebinin karşılanamayacağını öngörüyor. Bakır ise Kasım 2020’den bu yana en düşük seviyesine ulaşmış durumda. İlerleyen dönemde talebin artması ile birlikte bakır fiyatları da önemli oranda artabilir.