Avrupa Birliği Parlamentosu, uzun süredir akıllı telefon, tablet, bilgisayar ve benzeri teknolojik ürünlerin farklı şarj girişlerine sahip olması ve bu durumun yarattığı fazladan çevresel atıklar nedeniyle görüşmeler sürdürüyordu. Son olarak tüm eletronik cihazlarda tek tip girişe yer verilmesi gerektiği kararına varan Avrupa Birliği, bu geçiş için son tarihi de belirledi.

Avrupa Birliği Parlamentosu tarafından paylaşılan basın açıklamasına göre 2024 yılının sonundan itibaren tüm telefon, tablet ve kameralar Type-C girişi ile sunulmak zorunda kalacak. Ayrıca hızlı şarjı destekleyen tüm cihazlar artık aynı şarj hızına sahip olacak. Böylelikle kullanıcılar, cihazlarını uyumlu herhangi bir şarj cihazıyla aynı hızda şarj edebilecekler.Bu geçiş için Apple’ın önünde 2 yıl bulunuyor. Kurallar dahilinde Apple’ın 2024 yılında tanıtılması beklenen iPhone 16 modeli ile birlikte Type-C girişlerini benimsemesi gerekiyor. Aksi takdirde 2025 yılı ile birlikte Apple, Avrupa içerisinde telefon ve tablet satışı yapamayacak. Çünkü basın bültenindeki ifadeler, bu değişikliğin yalnızca yasa değişikliğinden sonra piyasaya sürülen cihazlar için değil, o noktada hala satışta olan tüm cihazlar için geçerli olacağının altını çiziyor.

Diğer yandan Apple bu geçiş için iPhone 16 modelini beklemeyebilir. Şirketin iPhone 15 ile birlikte Type-C girişine merhaba demesi muhtemel görünüyor. Buna ek olarak Apple, iPad‘ler için Type-C girişisine geçmiş durumda. Şirketin önümüzdeki yıldan itibaren telefonlarda da benzer bir hamle yapması beklenebilir.

Yapılan basın açıklamasına göre 2026 yılının bahar aylarından itibaren ise aynı kural dizüstü bilgisayarlar için de geçerli olacak. Bu tarihten itibaren tüm laptop üreticileri de şarj girişlerinde Type-C bağlantısını kullanacak.