Ay’da su arama aracı VIPER’ın yolculuğu 2024’e ertelendi.NASA, bilindiği üzere Ay ile ilgili büyük projeler düşünüyor. Bunlardan en büyüğü olan Artemis, Ay’a insanlı yolculuk yerleşik koloni gibi hedefleri barındırıyor. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için de Ay’da su sorununu çözmek, kritik aşamalardan birisi olarak göze çarpıyor.

Bu projede NASA’ya ait olan VIPER (Volatiles Investigating Polar Exploration Rover) aracı kullanılacak. NASA, Ay’da su arama projesi için girişimlerini hızlandırmış ve 2023 yılında gerçekleştirmek istemişti. Ancak iniş testlerinde karşılaşılan bazı sorunlar, projenin ertelenmesine neden oldu. Yapılan açıklamaya göre proje, 2024’e ertelendi.

Thomas Zurbuchen, konuya ilişkin  şu ifadelere yer verdi:

"Gezicinin Ay’da daha uzun ve daha heyecan verici bilimsel incelemelerde bulunabilmesi için VIPER’in teslimatını 2023’e ertelemek gerekiyor. gezici indiğinde, 100 güne kadar veri toplayacak, birkaç kilometre seyahat edecek ve ay gecelerinde hayatta kalacak. VIBER, Ay’ın küresel su kaynakları haritalarını bildirecek ilk gezici olma özelliğini taşıyor."dedi.

NASA, Ticari Ay Yükü Hizmetleri (CLPS) girişimi aracılığıyla 2020’de bu görev için arazi aracını geliştirmek üzere ticari ortak olarak Astrobotic ile anlaştı. Proje kapsamında Astrobotic, VIBER’i taşıyacak olan iniş aracının yapımını üstlenecek.