"Sahte kanser ilacı ile ilgili önce inceleme devamında soruşturma Sağlık Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılmıştır. İlacın sahte olduğu belirlenir belirlenmez ilgili tüm bilgi ve belgeler sunularak savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.

"TİTCK ilaçların ruhsatlandırılması ve piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinden sorumlu olup ilaç alımı yapan bir kuruluş değildir" ifadesinin bulunduğu açıklamada şunlar belirtildi:

"Söz konusu haberlerde SGK ve Türk Eczacılar Birliği (TEB) tarafından temin edilen kanser ilacı yerine, ağrı kesicinin vatandaşlara ulaştırıldığı ve kurumumuzda da bu ilaçların test edilerek sahte ilaca orijinal denildiği iddia edilmektedir.

"Kurumumuz laboratuvarları akredite edilmiş ulusal kontrol laboratuvarları statüsünde olup analize konu numuneler ve şahit numuneler saklanmaktadır. Ayrıca tüm cihazlarımızda gerçekleştirilen analizlere ait log kayıtları ve ham veriler de akreditasyon gereklilikleri çerçevesinde tutulmaktadır.

"Analizi yapılmak üzere laboratuvarımıza teslim edilen ilaçlar ile satın alınan ilaçların aynı ilaç olup olmadığı hususu kurumumuzun bilgisi ve yetkisi dahilinde bir konu olmayıp habere konu ilaç numuneleri, kurumumuzca başlatılan incelemeye istinaden SGK tarafından resmi yazı ekinde kurumumuza iletilmiştir.

"SGK tarafından kurumumuza teslim edilen numunelerin analizi sonucunda orijinal olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte soruşturma gereği kolluk gözetimi altında depodan yeni numuneler temin edilmiştir. Depodan kolluk gözetiminde temin edilen numunelerin analizi sonucunda bu numunelerin sahte olduğu tespit edilmiştir. Bu süreçte her türlü inceleme ve soruşturma bakanlığımızca gerçekleştirilmiş olup, adli makamlara da gerekli bildirimler yapılmıştır".