Tsh hormonu kişide kan yoluyla tiroid bezine giderek tiroid hormonu üretimi gerçekleştirmiş olur. Kişide oluşan bu hormonda tsh nedir tanımını açılırsa, tiroid bezinde yüksek oranda hormon salgılanması durumuna bağlı olarak kanda oluşan T3 ve T4 hormonları yükseldiği zaman, hipofiz bezinde oluşan tsh hormonunun düşmesidir ile geniş bir şekl

Tsh testi nasıl yapılır

            Tiroid uyaran hormon veya tsh düzeyleri, tiroid sıkıntılarını ortaya çıkarmaya yardımcı olur. Ancak yorgunluk, kuru cilt, kabızlık, saç dökülmesi ve kilo alma gibi nedenlerden şikayet eden kişiler bu testin yapılmasını isteyebilir. Tsh kan düzeyi yeni doğan bebeklerde yapılması gereken bir süreç olarak düzenli olarak ölçülmelidir.

Tsh değeri

            Normal düzeyi olarak belirtilen rakam, 0,4-4,0 mlUL aralığındadır. Normal düzeylerde, hasta olan bireyin tiroid tedavisi görüp görmediğine bağlıdır. Tiroid tedavisi görmeyen kişiler için bu aralık 0.4 ve 4.0 mlU/L'dir. Bu hastalıkla alakalı tedavi gören hastalarda bulunması gereken değer aralığı 0.5 ve 3.0 mlU/L olmalıdır. Normal olarak bilinen değer ölçüleri, düşük miktarda olsa laboratuvara göre değişiklik gösterir. Bazı laboratuvarlar değişik ölçü kullanırlar veya farklı örnekleri test ederek kullanırlar. Tsh hormonu olması gerekenden az olması çıktığı zaman bu durumu araştırmak için, tiroid sintigrafisi, tiroid ultrasonu, sedimentasyon, anti-TPO, anti-tiroglobulin antikor isimli testler yapılmaktadır.

Testin sonucunu etkileyen durumlar

            Hasta bireyin kullandığı Kortikosteroidler, levadopa, heparin, dopamin, lityum, methimazole ve propylthiouracil türünde kullandığı ilaçlar meydana gelen testin sonucunu etkilemektedir. Hasta olan kişi 4 ve 6 hafta içerisinde, radyoaktif madde içeren testlerden herhangi birini yapmış ise veya iyot kullanılan röntgen durumuna maruz kalındıysa doktor bilgilendirilmeli. Tsh hormon testinden önce iyot içeren madde alındıysa test doğru sonuç vermeyebilir.

Çocuklarda tsh düzeyi

            Çocuk yaşına göre bu oran değişmektedir. Yeni doğan bebeklerde tsh'nın olması gerek oran 0.9-7.7 aralığındadır. Bir yaşından itibaren ergenlik yaşına kadar bu oran, 0.6 to 5.5 µU/ml arasındadır.

Tsh hormonunun yüksekliği nasıl anlaşılır

            Tiroid yetmezliği sonucunda bazen tsh yüksekliği meydana gelir. T3 ve T4 hormonları ise kanda normal düzeyde oluşur. Serbest oluşan T4 ve T3 normal olması gereken düzeydeyken serum tsh oranının biraz yüksek olması durumunda tiroid yetmezliğinin olduğunu kanıtıdır. Bu hastalığı yaşayan kişilerde zamanla T3 ve T4 hormonu düşmeye başlar ve tsh düzeyi daha fazla artmaya başlar. Bu sonuç net olarak tiroid yetmezliğinin oluştuğunu gösterir.

 Halsizlik, üşüme, kuru cilt, soğuya tahammülsüzlük, saç dökülmesi, unutkanlık, uyku hali, depresyon, seste kalınlaşma, cinsel isteksizlik, kabızlık, kilo alma, konsantre zorluğu, adet düzensizliği, eklemde ağrı, kas krampları, göz altında şişme, nabızda azalma, nabız sayısında düşme tsh yüksekliği belirtileridir.

 Tsh artmasını sebepleri

 -Düşük tiroid, hashimoto tiroid, primer hipotiroizmin en fazla görülen sebeplerdendir.

 -Yüksek oranda tsh üreten hipofiz bezi tiroidi, primer hipotiroizmin en fazla görülen nedenidir.

 -Gereğinden az çalışan tiroid bezi tedavisi için gereğinden fazla miktarda hormon ilacı almamak.

Tsh hormonunun azalması

            Ellerde titreme meydana gelmesi, sinirlilik hali, dikkat bozukluğu, kilo kaybı, sıcağa tahammülsüzlük, cinsel istekte azalma, uykusuzluk, adet düzensizliği, ağız kuruluğu, idrara sık çıkma, gözlerde yüksek derecede büyüme, kaslarda zayıflık, gözlerin ileri doğru büyümesi tsh düşüklüğü olduğunu gösterir

 Tsh hormunun düşmesinin sebepleri

            Hastalıklar arasında olan graves hastalığı en fazla görülen hipertiroidi nedenidir. Bu hastalıkta vücut tiroid bezine karşı tsh reseptör antikoru meydana getirir, bu oluşan antikorlar tiroid bezine uyarı göndererek yüksek oranda hormon yapılmasına yol açar. Graves hastalığına sahip olan kişilerin, guatr, gözlerinde öne doğru gelme durumu meydana gelir. Yaşlı bireylerde nodül içeren guatr durumunda en çok meydana gelen nedenlerden biridir. Ayrıca tedavi amaçlı kullanılan tiroid hormonları, radyolojik testlerde kullanılan iyotlu ürünler, tiroid bezi iltihaplanması tarzı durumlarda hipertiroidiye durumunu oluşturmaktadır.

 -Aşırı aktif tiroid bezi. Hipertiroidizm sebeplerinden biri olan guatr tiği Graves hastalığı, ya da toksin nodul olarak bilinen kanser olmayan tümör tipidir.

 -Hipofiz bezinin zarar görmesi ile tsh üretilmemesi durumu,

 -Yeteri kadar çalışmayan tiroid bezi tedavisinde yüksek miktarda tiroid ilacı alınması durumu.

Tsh hormonu düşüklüğü tedavisi

Yüksek oranda meydana gelen baskılama durumu için beta bloker grubu ilaçları kullanılmaktadır. Graves hastalığında ise kullanılan tedavi yöntemi radyo aktif iyot tedavisidir. Bu tedavilerde de diğer hastalıklarda olduğu gibi erken teşhis durumu tedaviyi kolay duruma getirmektedir.