Hayata net bakmak, görme problemi olan bireyler için hayatı değiştiren bir deneyim olabilir. Görme problemlerinin en yaygınları olan miyop ve hipermetrop terimlerini hepimiz duymuşuzdur. Peki ya astigmatizm ve presbiyopi? Bu yazımızda, en sık rastlanılan görme problemlerini ve hayata net bakmak için seçenekleri inceleyeceğiz.

Miyop – Uzağı Görme Bozukluğu

Belli bir mesafeden daha uzak nesneleri görmekte zorluk çekiyorsanız, miyop görme bozukluğunuz olabilir.

Miyop görme bozukluğu olan bireyler, yakındaki nesnelere baktığında net görür, ancak daha uzaktaki nesnelere baktığında görüntü odak dışında kalır ve görüntü bulanıklaşır. Bu durum, araba kullanırken, spor yaparken ya da uzaktaki kişileri tanımaya çalışırken görme kalitesini daha çok etkiler. Bu da göz yorgunluğu, baş ağrısı ve genel yorgunluğa sebep olabilir.

Uzağı görme bozukluğu (miyop), gözün arka uzunluğu arttığında veya korneanın eğimi dikleştiğinde meydana gelir. Bunun sonucu olarak da ışık retinanın önünde odaklanır ve uzaktaki nesneler bulanıklaşır.

Herhangi bir yaştayken uzağı göremez hale gelebilirsiniz. Ancak genellikle miyop, ergenlik çağında başlar. Otuz yaşın üzerinde meydana gelmesi beklenmez, ancak kataraktı olan daha yaşlı kişilerde uzağı görememe meydana gelebilir.

Hipermetrop – Yakını Görme Bozukluğu

Hipermetropsanız, belli bir mesafeye kadar olan nesneleri net olarak görebilirken, size yakın olanlara odaklanmakta zorluk çekersiniz. Ciddi olgularda, tüm mesafelerdeki nesnelere odaklanmakta zorluk çekiyor olabilirsiniz.

Yakını görememek, okuma, yazma gibi yakın görme ihtiyacı doğuran hassas işlerde günlük aktivitelerinizi yapmanızı engelleyebilir. Bu da göz yorgunluğu, baş ağrısı ve genel yorgunluğa neden olabilir.

Yakını görme bozukluğu (hipermetrop), gözün ön-arka uzunluğu kısa olduğunda veya kornea eğimi düzleşmiş ise meydana gelir. Bunun sonucu olarak da ışık retinanın üzeri yerine arkasında odaklanır ve görme bulanıklaşır.

Bazı çocuklar doğdukları zaman yakını göremezler, fakat gözleri geliştikçe görmeleri kendiliğinden düzelir. Erişkinlerde ise yakını görememe ortaya çıkabilir ve genellikle orta yaş civarına yaklaştıklarında fark etmeye başlarlar.

Yakını görme bozukluğu yaşa bağlı olduğunda, birazdan inceleyeceğimiz “presbiyopi” görme bozukluğu ortaya çıkar.

Astigmatizm

Astigmatizm, tüm mesafelerdeki görüntünün, astigmat derecesine göre bulanıklaşmasına veya bozulmasına neden olan yaygın bir görme bozukluğudur. Her yaştaki kişileri etkileyebilir. Astigmatı ola kişilerde sıklıkla uzağı görememe (miyop) veya yakını görememe (hipermetrop) de bulunmaktadır.

Beyine gönderilen görüntünün net olabilmesi için göze giren ışık ışınlarının gözün arka kısmında, retina üzerinde tek bir noktada odaklanmış olmaları gerekir. Astigmatizmin nedeni, göz yüzeyinin (kornea) veya hemen arkasındaki göz merceğinin şeklinin bozulmuş olmasıdır. Şekil yuvarlak olmak yerine daha çok ragbi topuna benzer. Bunun sonucu olarak, ışık retina üzerinde tam olarak odaklanamaz ve görüntü bulanıklaşır.

Presbiyopi

Yaşlandıkça, görme kalitesinde bir miktar bozulma olabilir. Eğer prosbiyopi ise, ince yazıları okumakta ya da loş ışıkta net görmekte zorlanma görülür. Presbiyopi, hemen hemen herkesi etkileyen, yaşa bağlı ortaya çıkan bir görme bozukluğudur.

Presbiyopi yakındaki nesnelere odaklanmanızı zorlaştırır ve farklı mesafelerdeki nesnelere yeterince hızlı odaklanamazsınız. Günlük aktivitelerinizi, örneğin okumanızı, etkiler. Yakına getirdiğinizde bulanıklaşan yazıları okuyabilmek için, kitap, dergi, yemek menülerini daha net görebildiğiniz bir uzaklıkta tutmaya başlarsınız.

Görme düzeltimi yapılmadığı takdirde, presbiyopi baş ağrısı ve gözlerinizde yorgunluğa yol açabilir.

Görme Bozukluğu Nasıl Düzeltilir?

Miyop, hipermetrop, astigmatizm ve presbiyopi görme bozukluğunuz varsa, yaşam tarzınıza ve görme düzeltimi gereksiniminize en uygun seçeneğe göz doktorunuz ile birlikte karar verebilirsiniz. Eğer göz doktorunuz kontakt lens önerirse sizin için iyi bir seçenek olabilir. Göz doktorunuzun yazdığı reçeteye uygun gözlük ve/veya kontakt lensleri optik mağazalarından temin edebilirsiniz. Veya göz doktorunuz sizin için lazer göz cerrahisi de önerebilir. Bu durumda size süreçler hakkında bilgi verecektir.