Hipertansiyon Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir

Günümüzde görülen hastalıklardan biri de hiper tansiyon hastalığıdır. Çeşitli sebeplere bağlı olarak meydana gelebilen hiper tansiyon hastalığı özellikle tedavi edilmediğinde oldukça riskli sonuçların meydana gelmesine neden olabilmektedir. Bazı belirtilerinin de bulunduğu hiper tansiyon hastalığının en belirgin niteliklerinden biri de sinsi olarak ortaya çıkmasıdır. Bu nedenle gizli düşman olarak da bilinmektedir.

Günümüzde tedavi edilebilir hastalıklardan olan hiper tansiyon hastalığı hakkında uzmanlar uyarılarda bulunmakta ve hiper tansiyon hastalığının belirtilerinden birkaçının görülmesi durumunda hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğinin altını çizmektedirler. Ülkemizde yaklaşık olarak 15 milyon bireyde bulunan hiper tansiyon hastalığı tedavi edilmediği takdirde genel sağlığı ciddi anlamda tehdit edebildiği gibi ayrıca iş ve sosyal aktivitelerin de ciddi anlamda olumsuz etkilenmesine neden olabilmektedir.

Daha çok 50 yaş üzeri bireylerde ortaya çıkabilen hiper tansiyon hastalığının en belirgin niteliklerinden biri de tedavi edilmediği takdirde felç hastalığına neden olabilmesi ve beyin kanamasının meydana gelmesine neden olabilmesidir. Bu bakıma oldukça ciddi bir hastalık olan hiper tansiyon hastalığı günümüzün en tehlikeli hastalıklar arasında yer almaktadır. Peki hiper tansiyon nedir neden olur dilerseniz makalemizin de ana konusu olan bu sorularımızın cevaplarını uzmanlardan derlediğimiz bilgiler doğrultusunda sizlere sunalım.

Hiper Tansiyon Nedir?

l Hiper tansiyon; Hiper tansiyon kan basıncı yüksekliğidir. Damarın içinde yer alan kanın damar duvarına gerçekleştirdiği basınca hiper tansiyon adı verilmektedir.

l Hiper tansiyon sebebiyle organları besleyen damarlarda tıkanma, genişleme veya yırtılma durumu oluşabilmektedir.

l Hiper tansiyon uzun süre belirti göstermeden böbrek, beyin, kalp ve damar sistemine verebileceği zarar sebebiyle sinsi bir hastalık olarak adlandırılmaktadır.

Hiper Tansiyon Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Hiper tansiyon hastalığının belirtileri ise şunlardır;

l Baş ağrısı ve baş dönmesi

l Nefes darlığı

l Çarpıntı

l Göğüs ağrısı

l Görme bozukluğu

l Halsizlik

l Yorgunluk

l Burun kanaması

l Kulaklarda çınlama

l Yürümede güçlük çekilmesi

l Sık idrara çıkılması

l Bacaklarda şişlik hiper tansiyon hastalığının başlıca belirtileridir.

Hiper Tansiyon Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Hiper tansiyon hastalığının nedenleri ise şunlardır;

l Gün içerisinde yüksek miktarda tuz tüketilmesi

l Stres

l Obezite

l Genetik faktörler

l Diyabet

l Hareketsiz yaşam tarzı

l Kalsiyum, magnezyum, potasyum bakımından zengin olan gıdaların yeteri kadar tüketilmemesi

l Aşırı üzüntü

l Depresyon gibi faktörler hiper tansiyon rahatsızlığının başlıca sebepleridir.

Hiper Tansiyon Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?

Hiper tansiyon hastalığının tedavisinde genellikle ilaç tedavi yöntemine başvurulmaktadır. Oldukça etkili olan ilaç tedavi yöntemi sayesinde hiper tansiyon hastalığı büyük ölçüde kontrol altına alınmaktadır. Hiper tansiyon hastalığının tedavisinin başarılı olarak sonuçlanması açısından aynı zamanda hastanın hastalığına neden olan faktörlerden de uzak durması gerekmektedir. Yaşam tarzı değişikliğine gitmesi, günlük olarak düzenli bir şekilde egzersiz yapması, kilo kontrolünü sağlaması, günlük tuz alımını azaltması hiper tansiyon hastalığının sürekli olarak kontrol altında tutulması bakımından hayati bir öneme sahiptir.

Hiper tansiyon hastalığının tedavisi hakkında da sizlere bilgiler sunduktan sonra hiper tansiyon nedir neden olur hakkındaki makalemizi burada tamamlamaktayız. Yukarıdaki belirtilerden görüldüğü takdirde hemen ilgili doktora başvurulması gerektiğini tekrar belirtmekte faydalar görmekteyiz. Sağlıklı günler dileriz.

Not: Makale bilgilendirme içeriklidir. Reçete değildir. Hiper tansiyon hastalığınız için doktorunuza başvurunuz.