Diş Protezlerinin Bakımı Nasıl Olmalı?

Dişlerin görünümüne zarar vermemek ve ağızda oluşabilecek bakteri ve koku gibi hastalıkları önlemek için protetik tedavi çok önemlidir. Diş Protezi kişi bu dişlere gereken özeni göstermezse diş eti problemleri ortaya çıkabilir.

Protezler ağzın yapısına ve dişlerin boyutuna göre mükemmel şekilde tasarlanmıştır, ancak kötüye kullanılabilir ve çeşitlendirilebilir. Örneğin bir protezi herhangi bir nedenle sert bir yüzeye düşürmek onu çatlatabilir veya kırabilir. Bu nedenle protezi korurken, takarken, çıkarırken ve saklarken çok dikkatli olunmalıdır.

Protezlerinizi Nemli Tutmanın Önemi

Protezler tasarlanırken genellikle sıcaklık değişimlerine ve aşınmaya  dayanıklı malzemelerden yapılırlar. Bu protezler doğal dişlerle aynı rolü oynar ve çatlak, kırık gibi durumları önlemek için son derece sağlamdır. Protezler kullanılmadığı zaman suda saklanmalıdır. Bu, protezin kurumasını ve çatlamasını veya kırılmasını önler. Aksi takdirde protezler kurur ve deforme olur, eski gücünü kaybeder ve ağızda çeşitli problemlere neden olur. Ağız ve diş hijyeni düzenli ve doğru bir şekilde yapılmalıdır.

Takıp Çıkartılan Protez Dişlerin Bakımı

Hareketli protez  kullanıcıları, protezleri çıkarırken ve takarken ağızda çeşitli bakterileri kolonize edebilirler. Bu nedenle hareketli protez kullanıcıları ağızlarını ve dişlerini düzenli olarak temizlemelidir. Ayrıca yemek yedikten sonra protezlerin üzerinde kalabilecek yiyecek parçacıklarının uzaklaştırılması için protezlerin ayrı ayrı temizlenmesi çok önemlidir. Diş protezi uzmanı Dr. Beste IŞIL bu konuda şunları söyledi. Protez üzerine yerleşebilecek ve plak veya plağa neden olabilecek her türlü plak veya plağı çıkarmak için protez dişin günde en az bir kez temizlenmesi bakteri veya plak oluşumunu engelleyebilir. Ağız ve diş hijyeni için protezlere özel üretilmiş diş macunlarını takma dişe zarar vermeden kullanabilirsiniz. Protezleri aşındırabilecek tozları kullanmayın. Ayrıca diş fırçanızın protezinizin yüzeyini çizmeyecek veya zarar vermeyecek kıllara sahip olduğundan emin olmalısınız.

Diş Protezleri Nasıl Saklanır?

Protezi nemlendirmezseniz bükülebilir ve doğru şeklini kaybedebilir. Bu nedenle takma dişiniz yoksa solüsyon veya su içinde saklayınız. Proteziniz metal parçalar içeriyorsa, en iyi saklama yöntemini öğrenmek için diş hekiminize danışın.

Vücudun tahriş olmasını önlemek ve tükürüğün ağzın iç kısmına temas etmesini sağlamak için uyku sırasında takma dişlerin çıkarılması önemlidir. Takma dişlerinizi ağzınıza geri koymadan önce yıkamanız gerekir.

Protezin enfeksiyonunu önlemek için temiz bir protez saklama kabı kullanabilirsiniz. 8 Çıkarılabilir akrilik protezleri gece boyunca saklamak için temizleme tableti kullanmak, suda kuru depolamaya kıyasla enfeksiyon riskini azaltır ve  genel  sağlığa katkıda bulunur.

Düzenli Muayeneler İçin Profesyonel Bir Diş Hekimine Gitmenin Önemi

Protezler, eksik dişlerinizi tamamlamanıza ve güvenle yemek yemenize, konuşmanıza ve gülmenize yardımcı olan çıkarılabilir apareylerdir. Doğal bir dişinizi periodontal hastalık, diş çürüğü, travma vb. Nedenlerle kaybederseniz, kaybedilen dişi fonksiyonel ve estetik olarak tamamlayacaktır. Yemek yemenizi ve konuşmanızı kolaylaştırarak sağlığınıza fayda sağlar.

Ağız ve diş sağlığınız ne kadar iyi olursa olsun ileride problemler yaşayabilirsiniz. Bu nedenle her yıl profesyonel bir diş hekimi tarafından düzenli olarak tıbbi muayenelerin yapılması gerekmektedir. Bu protezler için geçerlidir. Diş hekimine düzenli ziyaretler, protezin çalışır durumda ve sağlıklı olmasını sağlamak için çok önemlidir. Doktor  kontrol günlerinizi atlatmadan düzenli olarak yaptırmak sağlığınız için önem taşıdığını vurguladı.