İSİG Meclisi, 2022'ye ait iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, 2022'de bin 843 işçi yaşamını yitirirken, bu sayı, günde en az beş işçinin önlenebilir sebeplerden ötürü öldüğünü gösteriyor.

"Binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi"

İSİG Meclisi’nden yapılan açıklamada, AKP hükümetleri döneminde yaşanan işçi katliamları ve çalışma yaşamının güvencesizleştirilmesine ilişkin uygulamalar hatırlatılarak, “AKP iktidara geleli 20 yılı geçti. Bu dönemde, ‘Büyük Türkiye, Yeni Türkiye, Yerli ve Milli Ekonomi’ gibi birçok söylemle neoliberal işçi karşıtı politikalar hayata geçirildi. MÜSİAD, TÜSİAD, TİSK vb. patronların yüzü gülerken ücretler eridi, sendikal hareket ve genel anlamda emek hareketi zayıflatıldı, grevler yasaklandı, kentler rant alanı haline getirildi, doğa talan edildi ve binlerce işçi işyerlerinden eve geri dönemedi...

Tuzla Tersaneleri, Davutpaşa/OSTİM, Soma, Torunlar, Ermenek, Kovid, Silikozis, Asbest, Bartın ve niceleri... Sonuç ortada! Güvencesizliği bugünün proleter çalışma ve yaşam disiplini haline getiren AKP’nin iktidar yılları boyunca iş cinayetlerinde 30 bin 546 işçi hayatını kaybetti” denildi.

Trafik ve servis kazası çoğaldı

Rapora göre, en fazla iş cinayeti 189'la haziran ve ağustos aylarında gerçekleşti.

En çok iş cinayetinin gerçekleştiği işkolları ise yüzde 20 ile inşaat ve yol, yüzde 12 ile taşımacılık yüzde 10 ile tarım, orman işkollarında yaşandı.

İş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımında ise yüzde 23’ü trafik/servis kazası, yüzde 19’u ezilme, göçük, yüzde 16’ı yüksekten düşme olarak görüldü.

64 çocuk işçi, yaşamını yitirdi

Raporda, 2022'de 14 ve yaş altı 27, 15-17 yaş aralığında 37 çocuk işçi ile çalışmak zorunda olan 65 yaş üstü 99 işçinin hayatını kaybettiği belirtildi.

2022’de 90 mülteci işçinin yaşamını yitirdiği kaydedilen raporda, ölen mültecilerin yüzde 43'ünün Suriyeli, yüzde 22'sinin Afganistan uyruklu olduğu bildirildi.. Raporda, mülteci işçilerin, toplam 16 ülkeden gelen işçiler olduğu ifade edildi.