24.07.1915 tarihinde korkunç bir şekilde batan yolcu gemisi olan S.S. Eastland'ın batmasının üzerinden 107 yıl geçti.

Hala varlığını sürdürmekte olan "Western Electric" şirketi, çalışanları için bir piknik organizasyonu düzenlemişti. Organizasyon kapsamında çalışanlar, aileleri ve arkadaşları 24 temmuz 1915 sabahı Chicago'dan alınarak, Michigan Gölü üzerinden Michigan'da ki organizasyon alanına ulaştırılacaktı. Festivale katılım çok büyük orandaydı çünkü tüm yıl boyunca tatil yapamamış çalışanlar ve aileleri için büyük bir fırsattı. Bu yüzden şirket 5 gezi teknesinden oluşan bir filo ayarladı ve bunlardan biri S.S. Eastland idi.

07:30 gibi kalkış yapması beklenen S.S. Eastland için 06:30'da sancak tarafından yolcu alımına başlandı. 07:10 gibi yolcu alımı tamamlandığında gemide tam kapasiteyle toplam 2572 yolcu vardı. Bu esnada gemi yavaş yavaş yan yatmaya başladı. Durumun farkında olan mürettebat gemiyi balast tankları ile dengelemeye çalışmıştır. Sonraki 15 dakika boyunca bu sallantılar devam etmiştir. 15 dakika sonra üst güvertede bulunan yolcuların çoğunun geminin iskele tarafına doğru ilerlemesi ile gemi hızla iskele tarafına doğru devrilmiştir. Geminin iskele tarafı 20 fit derinlikte ki suya gömülmüştür.

Kaza sonrası büyük bir kaos yaşanmıştır. Geminin sancak tarafında bulunan yolcular daha şanslılardı çünkü çevredeki botlar ve görevliler tarafından hemen tahliye edilmeye başlandılar. Ancak iskele tarafında kalan yolcular onlar kadar şanslı değillerdi. Bir kısmı düşen ağır eşyaların ve filikaların onlara çarpması sonucu hayatını kaybederken diğer bir kısmı boğularak can vermiştir. Sudan canlı çıkarılanların sayısı çok azdır. Toplamda 22 aileninde içinde bulunduğu 844 can kaybı yaşanmıştır. Daha trajik olan ise ölenlerin yüzde 70'inin 25 yaş altı erkek ve kadın olmasının yanında çok sayıda çocukta hayatını kaybetmiştir.