Omicron Belirtileri

Omicron belirtileri arasında ilk söylenecek olanlar ateş ve boğaz ağrısıdır. Covid19 içerisinde zamana bağlı olarak meydana gelen RNA değişimleri neticesinde farklı varyantlara bağlı mutasyonlar meydana gelmiştir. Delta varyantı, Covid19 salgınında en ağır geçenlerin başında gelirken; Omicron ise en hafif belirtilerle atlatılır.

Omicron belirtileri arasında diğer Covid rahatsızlıklarından farklı olarak, burun tıkanması ve nezle gibi belirtiler de olmaktadır. Ateş çok yüksek olmamakla birlikte belirtiler arasında yer alırken, kuvvetli öksürük göze çarpmaktadır. Hafif bulgularla seyretmesi hastalığın ölümcül olmadığının bir göstergesi olmamalıdır. Kronik rahatsızlığı olan ve bağışıklığı düşük olanlar ile yaşlı kişiler omicron nedeniyle hastanelere yatabilir. Risk grubunda olan kişiler arasında ölüm vakaları da meydana gelebilir.

Omicron’dan Korunma Yolları

Omicron belirtileri arasında yorgunluk ve kas ağrıları da yer alır. Korunma yolları diğer Covid varyantlarına gösterilen önlemlerle aynıdır. Doğru maske kullanımı, kişiler arası uygun fiziki mesafe ve hijyen olacaktır. Omicron’a yakalanmamak için kalabalık ortamlardan uzak durulması ve ellerin sürekli yıkanması son derece önemlidir.

Kalabalık ortamlara girilmesi gerekiyorsa da mesafenin ayarlanması ve maskelerin burun ve ağzı kaplayacak şekilde takılması gerekir. Çantalarda el dezenfektanı ya da kolonyaların bulundurulması da önemli hususlar arasındadır. Tedbirli şekilde tolu ulaşım araçlarına binilebilir ve iş yaşamında aktif olunabilir. Hastalığın küçük bir bölümünde tat ve koku duyu kayıpları da geçici olarak meydana gelebilir.

Formun Üstü