Trafik kazaları trafiğe çıkan sürücüler için büyük bir tehlike oluyor. Ülkemizde yıl içerisinde yaklaşık 150000 aşkın trafik kazası meydana geliyor. Bu kazalarda hem can kaybı yaralanma hem de araçlar ciddi anlamda hasar görüyor. Trafik kazanlarında sürücülerin doğru adımları uygulamaları hem can kaybını hem de mal kaybını önlemek açısından çok önemli oluyor. Trafik kazası olmaması için trafik kurallarına uymak ya da trafik kazası meydana geldikten sonra yapılması gereken işlemler sürücüleri hem maddi hem de manevi kayıplardan koruyarak, hukuki sorunlar yaşamalarının önüne geçiyor. 

  Herkesin bildiği gibi trafik kazalarını can kaygına neden olmaktadır. Trafik kazalarının riskleri maddi ve manevi olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bunun için sürücüler trafik kazası geçirmeleri durumunda ilk olarak kendi can güvenliğini düşünmeli daha sonra aracının veya kazaya karışan diğer sürücü ya da yolcuların sağlığını kontrol etmeleri gerekir

 Kazalar her ne kadar hafif ya da az maddi hasarlı gibi olsalar da yolcu ya da sürücülerde travma veya kanama gibi hayati tehlike oluşturan durumlar meydana gelebilir.  Bu nedenle kaza sonrasında herkesin hayati tehlikesinin olmadığından emin olunması gerekir. Bunun için olası riskler de önlemlidir.  Eğer kazada yaralı varsa zaman kaybetmeden kaza yerine ambulans çağrılması ve sağlık ekipleri gelinceye kadar ilk yardım uygulamaları yapılarak can güvenliği kontrol altına alınmalıdır. Eğer kazada sürücü ve yolcularda herhangi bir yaralanma ya da travma veya kanama gibi bir durum söz konusu değilse, o zaman araç için maddi hasar tespitine geçilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.  Kazaya karışan sürücüler kanuna aykırı davranışlarda bulunmuyorsa veya kazada kamu mallarına zarar verilmemişse ve kazada yaralı bulunmuyorsa polis, jandarma ya da herhangi bir güvenlik ekiplerinin çağırılmasına gerek yoktur. 

Bu aşamada araçta meydana gelen maddi kayıpları tespit ederek, karşılıklı bir anlaşma sağlanması gerekir. Kazaya karışan sürücüler ile anlaşma yapılması halinde araçlar yerinde incelenerek, kazanın nasıl olduğunu araçtaki hasarları benzeri durumların fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar sonraki aşamalarda iletişime geçilecek sigorta görevlileri ya da emniyet güçlerini kazayı doğru bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olacaktır. Kazanın şeklini ayrıntılı bir şekilde yansıtan fotoğraflar çektikten sonra araçların trafikten alınması ve trafik akışının sağlanması gerekir.  Daha sonra da kazaya karışan diğer sürücüler ile kaza tespit tutanağının hazırlanması gerekir.

  Trafik Kazalarında Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Ne İşe Yarar

 Kaza tespit tutanağı trafik kazalarında kazaya dair tüm detayları tespit etmek için doldurulan belge ya da evraktır. Kaza tespit tutanağı kazaya karışan sürücüler tarafından doldurulur ve diğer evrak ile sigorta şirketlerine teslim edilir.  Kaza tespit tutanakları uygun koşullarda karşılayan kazalarda herhangi emniyet güçleri devreye girmeden hızlı bir şekilde sonuç almasına yardımcı olur.

 Kaza Tespit Tutanağı Hangi Durumlarda Gereklidir

 Kazanın meydana getireceği sorunları kaza tespit tutanağı ile emniyet güçlerine gereken duymadan çözüme kavuşturabilir. Kaza tespit tutanağının tutmak için;

Kazaya karışan araçtan en az birinde maddi hasar meydana gelmesi

Kazada sürücülerde fiziksel yaralanma ve can kaybı gibi durumlar olmaması

Kaza yapan sürücüleri tutanak içeriği ile ilgili kendi aralarında anlaşma yapmaları

Kazaya karışan araçların sigortalı olması

Kaza yapan sürücüleri alkol uyuşturucu benzeri maddeleri almış olmamaları

Kazaya karışan sürücülerin 18 yaşından büyük olmaları

Kazaya karışan sürücüleri akıl sağlığını yerinde olması

Kazada kamu mallarına zarar vermemiş olmak

 Benzeri durumlarda sürücüler polis ya da herhangi bir emniyet güçleri çağırmadan kendi aralarında kaza tespit tutanağı hazırlayarak, resmi prosedürleri kendileri başlatabilirler.

 Trafik Kazası Sonrasında  Polis Ne Zaman  Çağrılmalı 

Trafik kazası sonrasında yapılması gerekenler aslında kazanın durumuna ve şekline göre değişiklik gösterebilir. Kaza sonrasında hemen polis, jandarma ya da emniyet güçlerine haber vermek gerekli değildir. Hukuki durumları, ilgilendiren kazalardan mutlaka polis ya da jandarma çağrılması zorunludur. Trafik kazasında polis ya da emniyet güçlerine haber verilmesi gereken durumlar şunlardır;

Kazadan can kaybı yaralanma gibi hayati tehlikelerin oluşması

Kaza yapan sürücülerden birinin 18 yaşının altında olması

Kaza yapan sürücülerin ehliyetinin olmaması

Sürücülerden en az birinin alkolü ya da maddi bağımlısı olması

Kaza yapan sürücülerden birini akıl sağlığını yerinde olmaması ya da şüphe uyandırması

Kaza yapan araçların kamuya ait olması ya da kazda kamu mallarına hasar vermesi

Kaza yapan araçlarda en az birinin zorunlu trafik sigortasının olmaması

Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Doldurulur

Kaza tespit tutanağı hazırlanırken, kaza yapan sürücüler istenen tüm bilgileri eksiksiz bir şekilde 2 nüsha olacak şekilde doldurup imzalamaları gerekiyor. Sigorta şirketlerinde sorun yaşamak için tutanakta istenen bilgilerin doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekir. Tutanakta kaza ile ilgili;

Kazanın saati yeri ve tarihi

Görgü tanıkları

Kazaya karışan sürücülerin sürücü bilgileri araç ve trafik sigorta poliçe bilgileri

Tutanakta 7. Maddede yer alan boşluğa x olarak işaretlenir. Bu maddeyi doldurmak zorunlu değildir.  Fakat sigorta şirketlerinde kısa sürede sonuç almak açısından önemlidir.

Tutanaktaki 8. Madde ise kazaya karışan araçlardan birisi yabancı plakalı ise doldurulmalıdır

Aracın darbe veya hasar aldığı yer işaretlenir

Çarpışma anı ve çarpışma yerini tutanağa taslak olarak çizilir. Taslakta kazanın olduğu cadde sokak ismi yazılarak araçların gittiği yön ve yol çizgileri çizilir. Araçlar A ve B olarak isimlendirilir.

Sürücüleri kaza ile ilgili görüşleri alınır.

Tutanakta 12 numaralı bölüm ise kazaya karışan her iki sürücüler tarafından imzalanır. Eğer sürücüler bu alanı imzalamaz ise tutanak geçersiz sayılır.

Trafik Kazası Sonrasında Sigorta İşlemleri

 Kazanın gerçekleştiği tarihten sonra ilk beş gün içerisinde kaza tespit tutanağının sigorta şirketlerine götürerek  işlemlerin başlatılması gerekir. Sigorta şirketleri hasar ihbarıyla beraber ilgili dosyayı açarak sigorta işlemleri ile ilgili ilgili süreci başlatmış olurlar. Bu konuda araç sahibini yapması gereken kaza tespit tutanağı ile kaza fotoğraflarını sigorta şirketlerine teslim etmesi gerekiyor. Bunun dışında sürücüler yerine sigorta şirketlerinin anlaşmalı olduğu servisler de sürücü adına gerekli evrakları sigorta şirketlerine göndermektedir. Belgelerin sigorta şirketlerinde gönderilmesinden sonra ilk 3 iş günü içerisinde evraklar Sigorta bilgi ve Gözetim merkezine aktarılır.  Şirketler kazaya karışan araçların kusur oranlarını yüzde olarak belirleyerek dosyayı sonuçlandırırlar. Bu nedenle sigortalının dosya sonuçlanmasının ardından ilk beş iş günü içerisinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Değerlendirme komisyonu da sürücüler itiraz dilekçelerini verdikten sonra 3 gün içerisinde dosyayı sonuçlandırarak araç eksperlerinin belirledikleri tamir masrafları sigorta şirketlerini haklılık payına göre sigortalıya gönderirler.