Bundan 50 yıl önce, benim henüz yeryüzünde emeklediğim günlerde, Artemis ile Orion’u kıskanıp birbirlerinden ayıran Güneş Tanrısı’nın adını taşıyan Apollo 17, Ay’da yürüyen son insanlarla dünyaya dönüyordu.
Apollo 17’deki astronotlardan ABD donanması subayı Gene Cernan, ‘eve’ dönmeden az önce Ay’a bıraktığı ayak izinin yanıbaşına küçük kızının adının baş harflerini yazdı. Ay’ın yüzeyinde rüzgar olmadığı için bu ‘küçük’ izin sonsuza kadar orada kalacağını biliyordu. Şimdi insanoğlu, tam 50 yıldır yüzüne bakmadığı, Ay’da Gene Cernan’ın ayak izinin yanına yeni ayak izleri, kızının adının baş harflerinin yanına yeni harfler eklemek için harekete geçiyor.
NASA yeniden aya gidebilmek için 10 yıldan fazla bir süredir çalışıyor. Bu çalışmların bir ayağında, üç yıl önce, 19 Mayıs 2019’da NASA yöneticisi Jim Bridenstine, insanoğlunu yeniden Ay’a götürecek uzay aracının adını açıkladı: Artemis 1! İşte Yunan mitolojisinin Avcılık ve Ay Tanrısı Artemis’in adını taşıyan uzay aracı 29 Ağustos Pazartesi günü Ay’a doğru yola çıkacak.