E-Ticaret Sitelerinde Yükleme Süresi Neden Önemli?

Bilindiği üzere web ziyaretçileri, hızlı web sitelerini yavaş yüklenen web sitelerine tercih ederler. Bu nedenle sayfa hızı yani yükleme süresi çevrimiçi mağazaların hayatta kalmasını etkileyen kritik bir faktördür. Bu da e-ticaret işletmelerinin vds, seo, cdn gibi bileşenlerle yol almasını zorunlu kılmaktadır.

Yeni müşteriler edinmek için hatırı sayılır miktarda para ve çaba harcasanız da e-ticaret siteniz geç yükleniyorsa çabalarınızın karşılığını alamama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bu risk beklemekten hoşlanmayan mutsuz müşterilerin anında rakip web sitelerine kaçması ve potansiyel satışları kaybetmeniz anlamına gelir.

Ayrıca web sitelerinin sayfa yükleme süresi arama motoru sıralamalarını etkilemektedir. Google, site hızını hem masaüstü hem de mobil cihazlar için sıralama faktörü olarak kullandığından geç yüklenen siteler için SERP sıralamaları düşmektedir. Şu anki haliyle, ideal sayfa yükleme hızı için Google’ın önerdiği süre iki saniyedir. Bundan daha yavaş yüklenen siteler, arama motoru sıralamaları üzerinde olumsuz bir etki görmeyi beklemelidir. Çoğu araştırma, yüklenmesi üç saniyeden uzun süren sayfaların kaybettiği ziyaretçi oranının %50’leri bulduğunu göstermektedir. Üstelik sitenizin yüklenmesi yavaş sürüyorsa, bu yalnızca mevcut tüketicileri değil, gelecekteki kullanıcıları da kaybedeceğiniz anlamına gelmektedir. E-ticaret sitelerinde yavaş yükleme süreleri, ziyaretçilerin ödeme sürecini terk etmelerinin de başlıca nedenidir.

Sayfa yükleme hızını psikolojilerimiz açısından anlamaya çalışırsak dijital çağın, anında tatmin olmanın gerekliliğini ve sevincini pekiştirdiğini, bu yüzden artık çoğu kişinin bir tür dış uyarım olmadan neredeyse sekiz-on saniyeden fazla boş kalamadığını söyleyebiliriz.

Dahası tüketiciler, hantal bir e-ticaret sitesini; işletmenizin nasıl yürütüldüğünün ve ne kadar önemsediğinin göstergesi olarak algılamaktadırlar. Yani tüketiciler, web sitenize ve ne kadar hızlı yüklendiğine bağlı olarak tüm işletmeniz hakkında genel bir fikre ulaşır. Site hızının ziyaretçi memnuniyet oranlarını ve kârlılığınızı etkilemenin yanında verimlilik ve güvenle de ilişkilendirilmesi, ilk izlenim üzerinde olumlu etki bırakmasıyla da doğrudan ilişkilidir.

Uzman Görüşü

Üç yıl kadar önce Google’dan John Mueller, hızın bir sıralama faktörü olduğunu doğrulamıştır. E-ticaret sitenizin yüklenmesi ne kadar uzun sürerse, dönüşüm oranlarınız o kadar düşük olur. Yavaş yanıt süreleri trafikte önemli bir düşüşe neden olmaktadır ancak bunun uzun vadeli etkisi organik büyümenizi aşamalı olarak engellemek olacaktır.

Dönüşümlerinizi iyileştirmek ve web sitesi performansını hızlandırmak için sitenizin güç aldığı sunucu yapılandırması asıl etkendir. Güçlü hosting altyapısı sağlanmadıkça e-ticaret sitenize uyguladığınız diğer tüm performans optimizasyon taktiklerinin etkisi son derece sınırlı olacaktır. Metin ve görüntüleri sıkıştırmak, CSS ve JavaScript’i azaltmak, kullanılmayan eklentileri silmek gibi sayfa hızına yönelik öneriler güçlü bir sunucu olmadan ne yazık ki işe yaramamaktadır.

Turhost olarak her yıl olduğu gibi 2022 yılı için de en yeni teknolojileri, en güçlü donanımları ve orijinal yazılımları dahil ettiğimiz domain, hosting ve bulut tabanlı ssd vps gibi sunucu kiralama çözümlerimizdeki yüksek hız ve güvenlik yapılandırmalarımızdan yararlanmanızı diler, site hızının önemini küçümsememenizi öneririz.