Aloe Vera’nın Özellikleri ve Faydaları

Aloe vera, zambakgiller familyasındandır. Aloe vera’nın ana vatanı Güney Afrika olsa da Kuzey Afrika ve Sudan’ın Nil bölgesinde de yetiştirilmektedir. Aloe vera, iki bölümden oluşur. İlk bölümü bir tek gövdede birleşen dolgun, uzun ve sivri yeşil yapraklardır. İkinci bölüm ise bu yaprakların iç kısmında bulunan jeldir.

 Geçmişten günümüze birçok amaç doğrultusunda gerek sağlık alanında gerekse kozmetik sektöründe kullanılmıştır.  

Aloe vera’nın iyileştirme özelliği sağlık ve tıp alanında sıkça kullanılmaktadır.

· Aleo vera’nın yaprakları içinde bulunan jel, yanık vakalarında ve güneşe mazur kalan cilt problemlerinin giderilmesine yardımcı olmaktadır.

· Antidiyabetik özelliği de bulunmaktadır. Antidiyabetik, diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlardır. Bu ilaçlar sayesinde kan şekeri düzeyi kontrol altına alınır ve aleo vera’nın da bu etkisinden söz edilir. Özellikle aloe vera’nın obez bireylerde insülin direncini azalttığı belirtilmiştir.

· İltihap önleyici özelliği de bulunan Aloe vera, gıda zehirlenmesini önleyebilmekte, bununla birlikte akne tedavisinde kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra mantar enfeksiyonlarında olumlu sonuçlar alındığı ve enfeksiyonu gerilettiği de bazı araştırmalar tarafından belirtilmiştir.

Kozmetik sektöründe de kullanılan aloe vera, doğal bir nemlendiricidir.

· Bunun yanı sıra aloe vera’nın yapraklarında bulunan jel, saç kremi şekilde kullanılabilir ve saç sağlığı için faydalı olmakla beraber saç dökülmesini de engellemektedir.

· Evlerde ve iş yerlerinde bir süs bitkisi olarak yaygın şekilde kullanılan aleo vera, etki mekanizmaları içerisinde radyasyona karşı koruma özelliği de bulunmaktadır.