Nasıl İş Güvenliği Uzmanı Olunur?

Çalışanların tüm güvenlik önlemlerinin alındığı güvenilir ortamlarda çalışmasını sağlamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 20.06.2013 tarihinde yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’yla birlikte belirli sayıda çalışana sahip olan işyerleri için iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu getirildi. Yayınlanan yeni kanunla birlikte aynı zamanda iş güvenliği uzmanlığı Türkiye’de yeni ve ihtiyaç duyulan meslekler arasında yerini aldı. İş güvenliği uzmanlığının hem yeni hem de ihtiyaç duyulan bir meslek olması ise iş güvenliği uzmanlığının son zamanların en popüler mesleklerinden biri olmasını sağladı.

İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin en çok merak ettiği soruların başında ise nasıl iş güvenliği eğitimi uzmanı olunur sorusu geliyor. İş Sağlığı ve Güvenlik Kanunu’na göre üniversitelerin ilgili lisans veya ön lisans bölümlerinden mezun olan kişiler iş güvenliği eğitimi alarak iş güvenliği uzmanı olabiliyorlar.

İş Güvenliği Uzmanlığı Sertifikası Nedir? Ne İşe Yarar?

İş güvenliği uzmanı olabilmek için sağlanması gereken şartlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından detaylı bir biçimde belirlenmiştir. Bu şartlara göre iş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar tarafından verilen iş güvenliği eğitimini almaları gerekmektedir. İş güvenliği eğitimi sonrasında ise 50 sorudan oluşan iş güvenliği uzmanlığı sınavına girerek iş güvenliği uzmanlığı sertifikası almaya hak kazanmaları gerekmektedir. İş güvenliği uzmanlığı sertifikası söz konusu kişinin yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gerekli yeterliliğe sahip olduğunu göstermesi açısından zorunlu bir sertifikadır.

A,B ve C Sınıfı Farkları Nelerdir?

İş güvenliği uzmanlığı sertifikası üç kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar A, B ve C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sertifikalarıdır. Aralarındaki farkı kısaca açıklayacak olursak:

Farklı sınıflara ait iş güvenliği uzmanlığı sertifikasına sahip olabilmek için ise farklı şartlar bulunmaktadır.

ESGO ile Sertifika Sınavlarına Hazırlanın

Son zamanlarda iş güvenliği uzmanlığına olan ilginin artması iş güvenliği eğitimi veren birçok kurumun açılmasına neden olmuştur. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkili kurumu olan ESGO, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yayınladığı tarih olan Haziran 2012’den bu yana kesintisiz iş güvenliği uzmanlığı eğitimi vermektedir. İş güvenliği eğitimlerindeki kaliteyi korumak amacında olan ESGO, verdiği iş güvenliği eğitimi ile sadece sınavda değil meslek hayatında da başarılı olacak iş güvenliği uzmanları hazırlamayı hedeflemektedir. Eğer siz de iş güvenliği eğitimi alarak iş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız, İş güvenliği uzmanlığı eğitim süreci ile ilgili daha detaylı bilgi alabilmek ve kayıt işlemleri için sitemizde bulunan iletişim kısmında bizimle iletişime geçebilirsiniz.