Volkswagen Grup, uzun süredir koruduğu en değerli otomobil üreticisi ünvanını kaybetti. Volkswagen’ı geride bırakarak Avrupa’nın en değerli otomobil üreticisi olan şirket açıklandı.

Volkswagen Grup bünyesinde olan Porsche, perşembe günü 93 euro liste fiyatına ulaşarak 85 milyar euro piyasa değerine sahip oldu. Gün içerisinde 91 euroya kadar gerileyen hisse fiyatı, şirketi Avrupa’nın en değerli şirketi haline getirdi.

Porsche’nin hisse fiyatı, halka arzına dahil olan yatırım bankalarının 312.8 milyon euroluk hisse satın almasının ardından tekrar ivme kazandı. Yaklaşık 3.8 milyon hisse satın alan yatırım bankaları, şirketin listelemesini destekledi.

Volkswagen sözcüsü, 29 Eylül ve 4 Ekim arasında satın alınan hisselerin, listemeden bu yana toplam işlem hacminin yaklaşık yüzde 11’ini temsil ettiğini ve 34 milyon hisseden oluştuğunu belirtti. Konu hakkında açıklama yapan Volkswagen sözcüsü, “Avrupa ve ABD’de açıklanan enflasyon verileri, Avrupa’da enerji arzına ilişkin son endişelerin artmasına sebep oldu. Şirketler, borsada karşılaşılan dalgalanmalara karşı küçük ölçekli önlemleri devreye sokmaya başladı.” ifadelerine yer verdi.

Birinciliği Porsche’ye kaptıran Volkswagen Grup, 77.7 milyar euro piyasaya değerine sahip. Listede üçüncü sırada ise 57.2 milyar euro ile Mercedes-Benz yer alıyor.

Almanya’da Linde, SAP, Deutsche Telekom ve Siemens’ten sonra borsada işlem gören en değerli beşinci şirket olan Porsche, artık Avrupa’nın en değerli 25. şirketi. Bank of America, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Porsche hisselerini 82.50 euro orijinal ihraç fiyatına kıyasla 81 euro ile 82.50 euro arasında satın aldığını açıkladı.