A’dan Z’ye Google Bilgi Paneli: Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir? Nasıl Oluşturulur?

Google Bilgi Paneli; kuruluşların, ünlü simaların, şehir ve coğrafi noktaların tanıtımının yapıldığı bilgilendirme panosudur. Öncelikle amacı kullanıcı deneyimini kolaylaştırmak ve farklı internet sitelerinde kaybedilen zamanların azaltılmasıdır. Bu sebeple Google, bu panelin hazırlanmasında Wikipedia gibi tanınmış güvenilir adresleri referans kabul eder.

Google Bilgilendirme Paneli söz konusu olduğunda öncelikle kullanıcı deneyimi ilk sırada yer almaktadır. Gereksiz sitelerde vakit kaybetmek ve arama yapmaktansa doğrudan tanınmış kişiler hakkında bilgiye ulaşmanız amaçlanır.

Örneğin: Bir sanatçının konser programı, doğum tarihi, doğum yeri, etkinlik planları ve medeni durumu gibi herkes tarafından bilinen bilgiler burada yer alır. Aynı zamanda bu panelde yine Google tarafından eklenmiş bir adet fotoğrafta yer almaktadır. Burada yer alan bilgiler de aynı zamanda referans sitesine de gönderim sağlanmaktadır.

Farklı farklı Google Bilgi Paneli şablonları bulunmaktadır. Doğal olarak şirketler ve kurumsal yapılar için farklı, hayır kuruluşları için farklı, ünlü kişiler için farklı ve coğrafi noktalar için farklı şablonların bulunduğunu belirtmek gerekmektedir.

Nasıl Google Bilgi Paneli Oluştururum?

Google bu panele sizi eklemek için bir web görünürlüğünün olmasına özen gösterir. Biraz öncede altını çizdiğimiz üzere Wikipedia, Imbdb ve Biyografia.com.tr gibi adresler Google’ın öncelikle göz attığı adresler arasında yer almaktadır.

Künyenin ve bazı bilgilerin yer alması konusunda daha önceleri Metaweb benzeri adreslerde bulunuyordu. Yalnız 2016 yılında bu adres kapandıktan sonra ağırlıklı olarak Google Bilgi Paneli desteğini Wikipedia ve biyografia.com.tr adreslerinden almaya devam etti.

Kişilere ait bir bilgi paneli oluşturmak istediğinizde (Türkçe) ziyaret edebileceğiniz iki farklı web bilgi kaynağı bulunur. Bunun ilki hiç şüphesiz Wikipedia ikincisi ise Biyografia adresleridir.

Wikipedia: Wikipedia herkes tarafından bilinen internetin kabul görmüş en büyük ansiklopedisidir. Hemen hemen her konu başlığında bilgi bulunduğu gibi tanınmış kişilerinde sayfaları yer almaktadır. Tamamen ücretsiz olan Wikipedia’da bir kişinin profil sayfasının oluşturulabilmesi için çalışma yapmak gerekir. Yalnız aralıklarla bu kaynağa eklenen bilgiler editörler tarafından siliniyor yada başka insanlar tarafından değiştiriliyor.

Biyografia: Wikipedia adresinin aksine Biyografia adresi tamamen özel bir şirket olarak çalışmalarını sürdürüyor. Editörleri Google’ın istediği şekilde çalışmalar yaptıkları için bu adreste yayınlanan bir özgeçmiş kısa süre içerisinde Google Bilgi Panelinde yerini alıyor.

Tabii ki, Biyografia editörleri ilgili kişinin doğum yeri, doğum tarihi, mesleki geçmişi, meslek ile ilgili bilgilerini, gerekli durumlarda yayınları, eserleri, turneleri gibi sanatı yada yaptığı iş ile ilgili bilgilere ihtiyaç duyuyor. Bir şirket bünyesinde çalışmalarına devam ettikleri için Biyografia üzerinde bir kişinin profilinin oluşturulması ücretlidir. Bu kişiye ait olan bilgiler Google tarafından değerlendirilerek kısa bir süre içerisinde Google Bilgi Panelinde kullanılmaktadır.

Google Bilgi Paneli Ücretli mi?

Google’da herhangi bir bilginin yayınlanması ücretli değildir. Özellikle söz konusu olan bilgi paneli olduğunda kesinlikle Google tarafından bir ücret talep edilmez. Yalnız kısa süre içerisinde Google Bilgi Panelinde çıkmanızı sağlayan Biyografia benzeri adreslerde özgeçmiş tanıtmak için ücret vermeniz gerebilir. Geri kalan tüm işlemler anlaşıldığı üzere Google tarafından kendiliğinde çekilmektedir.