Kalsiyum bikarbonatlı termal yer altı sularının mağara boşluklarında veya yeryüzüne ulaşıp çıktıkları noktalarda içlerinde barındırdıkları kalsiyum karbonat minerallerinin bulundukları yerde çökelmesi ve sertleşerek taş halini alması sonucu oluşmuş kimyasal tortul bir taştır. Bu taşlar oluşum sırasında kireç taşlarının içerisinde yer aldıkları için hijyenik ve bakteri barındırmayan anti-bakteriyel özellik taşımaktadırlar. Bu özelliği sebebiyle sık kullanılan bir iç mekân yapı taşı olmuşlardır.

Açıklama: traverten2.jpg

Başta mutfak ve banyo olmak üzere iç mekânın tüm alanlarında kullanıldığı görülmektedir. Dış mekanlarda ise özellikle kaydırmaz yapısı nedeniyle ıslak zeminlerde,havuz kenarı kaplamalarında,bahçelerin yer ve balkon kaplamalarında kullanılmaktadır.Taşın doğal görüntüsü dış etkenlere dayanıksız bir malzeme olarak görülse de yapı malzemeleri arasında en sağlam dayanıklı malzemelerdendir.Bu yanılgı oluşumu sırasında karbonatın kat kat çökmesi sonucu oluşan katman katman görüntüden kaynaklanmaktadır. Bu doğal görünüm istenilirse yapılacak kesim ile değiştirilebilir.

Sağlıklı olduğu için tercih edilen bu yapı taşları aynı zamanda dış cephe kaplaması olarak da son yıllarca fazlaca tercih edilir olmuştur.Mekanları kaplama ve döşemek için kullanılan bu taş doğal yapısal özelliklerinin dışında uzun ömürlü olmasıyla da sıkça kullanılan bir malzeme olmaktadır.Diğer yapay yapı malzemelerinin dış faktörlerden kolayca etkilendiği bir gerçektir. Fakat traverten taş tamamen doğal yapısı sayesinde dış ortamdan en az etkilenen ve yapısal özellikleri bozulmayan bir yapı malzemesidir.Yıllarca ilk günkü güzel ve doğal halini korumaktadır.

Açıklama: traverten5.jpg

Bu taş ile kaplanan mekanlar veya yapılan döşemenin zarar görmemesi için müşterilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlarvardır.Özel bir temizlik ve bakıma ihtiyaç duymayan bu taşları temizlemek için kimyasallardan ve asidik değeri yüksek temizleyicilerden yardım almanıza gerek yoktur.Kullanıldığı mekâna göre temizliği de şekillenmektedir.Dış mekanlarda kullanıldığında yalnızca su ile yıkamanız, iç mekanlarda kullanım durumunda temiz bir bez ile tozunun alınması yeterli olacaktır.Ekstra bir bakım yapılmasına boya cila gibi maddelerin kullanılmasına gerek yoktur.Fazladan bir maliyet gerektirmeyen basit bir temizleme yöntemi bulunmaktadır.Bu kolaylığı ile de günümüzde fazlaca revaçta olan bir yapı malzemesidir.

Doğal taş olarak nitelendirdiğimiz bu taşların birden fazla çeşidi mevcuttur.Hem iç hem de dış mekanların vazgeçilmezi olan bu taşların doğal oluşum sürecinde gösterdikleri farklılıklarve bunun sonucunda farklı türlerinin ortaya çıktığı bilinmektedir.Bu türlerin başlıcaları şunlardır: traverten patlatma taşlar, traverten eskitme taşlar, traverten antik eskitme taşlar, patinato traverten doğal taşlar, siyah mermer patlatma taşlar, siyah mermer eskitme taşlar, siyah mermer döşeme malzemeleri, beyaz mermer patlatma taşlar, burdur bej mermer patlatma taşlardır.Bu taşların ebatları kullanılacakları mekânın ölçülerine göre kesilmektedir.Blok olarak nitelendiren bu parçaların kesiminde iki stil belirlenmiştir.Suyoluna kesim diye bilinen Türk kesim stil ve Amerikan kesim stilidir.

Açıklama: traverten1.jpg

Türk kesim stili sonunda ahşap desenine benzer bir desen ortaya çıkar. Diğerinde ise suyolunun tersine bir kesim yapılır bloğun görüntüsü tamamen değişir. Yüzeyde görünen kısım sadece deliklidir.Bu yöntemin daha sağlam olduğu düşünülmektedir.Bu taşlar kesildikten sonra hiçbir işlem yapılmadan kullanıldığı gibi yüzeylerine çeşitli işlemler yapılarak kullanıldığı durumlarda vardır. Bu işlemlerden bazıları profil, söve, denizlik, küpeşte, kat silmesidir bu sayede kaymaz, mat, parlak, gözenekli,gözeneksiz gibi yüzeyler elde etmek mümkündür.Çok farklı renk ve deseni olan bu taşlar doğal görünümleri kullanıldıkları mekanlara şıklık katmaktadır.

Traverten Taş Fiyatları

Sahip olduğu özellikleri ve doğal görümüyle doğal taş olan traverten yapı malzeme taşı diğer tüm yapay malzemelerden daha ekonomiktir. Hem ilk uygulanışında hem de sonrasında herhangi bir masraf gerektirecek bakım ve onarıma gerek duymaması sebebiyle çokça tercih edilmektedir. Piyasa şartlarındaki olumlu gelişmelerden olan firmalar arasındaki rekabetin artması, çıkarılan taş çeşidinin fazlalaşması, taş üretimindeki artış oranı ve makine parkurunun yenilenmesi gibi birçok sebebin etkisi fiyatlara da yansımaktadır.Fiyatlar düşmekte,tedarikçi firmaların artmasını sağlamıştır.Bu imkânlarda kullanımını arttırmıştır. Kullanılacak mekânın ve kaplamanın büyüklüğüne göre fiyat aralığı belirlenmektedir.Fiyatlar;

Traverten Plak dolgulu cilalı 1/m2  birim 85.00tl den, Ebat 1,2x30,5x61 cm’in  1/m2 75,00tl den başlamaktadır.

Açıklama: traverten.jpg

Kırmızı Traverten

Kırmızı traverten dünya üzerinde en nadir bulunan en az çıkarılan bir türdür. Yalnızca ülkemizin belli bölgelerinde ve İran’daki ocaklardan çıkarıldığı bilinmektedir.Kendine has çok farklı bir yapısı ve görünü bu olan bu doğal taş yalnızca ülkemizde değil dünyanın birçok yerinde de kullanılmıştır.Ülkeler bu taşın farklı görünümlerini tercih etmişlerdir. Eskilmiş ve tamburlanmışpattem setler ve cilalı honlu ya da ham yüzeyleri tercih edenler olduğu kadar Türk stili kesim vein-cut veya Amerikan stili kesim cross-cut da tercih edilmektedir.Ülkemizin ihraç ettiği ürünler olan patlatma taş, mozaik ,lavabo ,söve, bahçe süslemeleri başta olmak üzere çeşmeler korkuluklar ve aplik ve sütunların üretiminde kırımızı traverten kullanılmaktadır.