Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic, 122 milyon euro olan Türkiye-Karadağ dış ticaret hacminin 2022 yılında 250 milyon euroya çıkarmak istediklerini belirterek, Türk yatırımcılara çağrıda bulundu.

Karadağ Ankara Büyükelçisi Perisa Kastratovic, Türk basınıyla bir araya geldiği toplantıda Karadağ-Türkiye ikili ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu. Karadağ ve Türkiye’nin karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılına kadar 250 milyon dolara ulaşması için ek çaba gösterme konusunda anlaştığını hatırlatan Kastratovic, Türk iş insanlarına Karadağ’da yatırım yapma çağrısında bulundu.

Karadağ ve Türkiye karşılıklı ticaret hacminin 2022 yılına kadar 250 milyon ABD dolarına ulaşması için ek çaba gösterme konusunda anlaştığını söyleyen Kastratovic; “Bu anlaşma doğrultusunda 2022 yılına kadar iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmindeki bu hedefe ulaşmak için Türk şirketlerine ve yatırımcılarına açık çağrıda bulunuyoruz. Amacımız, önceliğimiz olan bu hedefe ulaşmak ve ikili ilişkileri ekonomik, kültürel, eğitim ve diğer alanlarda artırarak geliştirmek” dedi.

Türkiye’yi önemli bir ekonomik ortak olarak gördüklerini anlatan Kastratovic, “Türk şirketlerine ve yatırımlarına açık olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Son dönemde Türk yatırımcıların Karadağ’a yatırım yapmaya ilgisinin giderek arttığını görüyoruz. Pandemi öncesi, bir önceki beş yıllık dönemi kapsayan Karadağ ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi, her yıl büyüme kaydetti. Sadece 2020 yılında Karadağ ile Türkiye arasındaki toplam ticaret hacmi 122 milyon euro olarak gerçekleşti. Pandemi öncesinde ise bu rakam yüzde 18,7 daha düşüktü. Gelecekte daha güçlü ekonomik bağlar ve iki ülkeye de yarar sağlayan daha yoğun ekonomik ilişkiler tesis etmek istiyoruz” diye konuştu.

Siyasi ilişkileri ekonomik iş birliği ile güçlendirmenin önemine vurgu yapan Kastratovic, “Bugün Karadağ ve Türkiye’nin ikili ilişkilerde mükemmel seyreden mevcut siyasi ilişkilerini daha güçlü bir ekonomik iş birliği ile güçlendirmesi, bölgedeki ekonomik kalkınma açısından önem arz ediyor. Bu hedef için ticaret hacminin arttırılabileceği kayda değer alanlar mevcut” ifadelerini kullandı.

“Ülkemizdeki fırsatları Türkiye ile paylaşmak istiyoruz”

“2021 yılı ve sonrası için Türkiye devleti ve Türk iş dünyasına yaptığımız yatırım çağrısıyla, ülkemizdeki fırsatları Türkiye ile paylaşmak istiyoruz” diyen Kastratovic, “Bu fırsatları karşılıklı ekonomik, kültürel, turizm, eğitim ve üretim gibi diğer alanlarda da artırma hedefimiz var. Karadağ olarak Türkiye ile ikili ticareti ve genel ilişkileri hızlandırmak istiyoruz. Türkiye ve Karadağ ilişkilerinin hem kültürel hem ekonomik anlamda artarak ihracatın ve ithalatın her iki ülkeye de büyük fırsatlar ve kalkınma odaklı değerler katacağına inanıyoruz. Ülkeler salgın, küresel iklim sorunları gibi global sorunlarla uğraşırken ekonomilerini halihazırda ilişki sürdürdüğü ülkelerle sürdürme stratejisine odaklanıyor, mevcut ilişkileri üzerinde daha hassas davranıyorlar. Mevcut diplomatik, ekonomik, kültürel, her türlü ilişkilerinin üzerine yeni kalkınma alanları dahil ediyorlar. Bu doğrultuda; Karadağ olarak Türkiye ile yaptığımız ihracatın katma değerini ve hacmini daha da artırmak, sahip olduğumuz potansiyellerle iki ülke arasında yeni fırsatlar, yeni ticaret alanları ve yeni pazarlar oluşturmak; kültür ve eğitim konusunda yeni ve güçlü adımlar atmak, en önemlisi de tüm bunlarla neredeyse 1,5 asırdır süregelen diplomasi diyaloğunu daha da geliştirmek istiyoruz” dedi.

Turizm, enerji, mobilya, bilişim, metal işleme

Kastratovic ülkede yatırıma açık kilit sektörleri, turizm, enerji, ağaç işleme ve mobilya imalatı, bilişim ve metal işleme olarak açıkladı.