İstanbul serbest piyasada dolar 18,8080 liradan, Euro 20,4420 liradan haftaya başladı. Sabah saatlerinde tarihi zirvesini 18,86230 seviyesine taşıytan dolar/TL, saat 09.09 itibarıyla 18,81 seviyesinde işlem görüyor.

Serbest piyasada 18,8060 liradan alınan dolar 18,8080 liradan satılıyor. 20,4400 liradan alınan Euro'nun satış fiyatı ise 20,4420 lira olarak belirlendi.

Cuma günü, doların satış fiyatı 18,8140 lira, Euro'nun satış fiyatı ise 20,4500 lira olmuştu.

KÜRESEL PİYASALAR KRİTİK HAFTAYA TEMKİNLİ BAŞLADI

Küresel piyasalar, ABD, İngiltere ve Avrupa merkez bankalarının para politikası kararları ile birlikte yoğun makroekonomik veri takvimi ve şirket finansal sonuçlarının açıklanacağı haftaya temkinli başladı.

Geçen hafta açıklanan veriler ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceği beklentilerini güçlendirerek pay piyasalarını desteklerken, bu hafta açıklanacak para politikası kararlarının gelecek döneme ilişkin belirsizlikleri azaltması bekleniyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) çarşamba günü politika faizini 25 baz puan artırmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metnindeki yönlendirmeler ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları varlık fiyatları için önem arz ediyor.

Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) ise politika faizlerinde 50 baz puanlık artışa gideceği öngörülürken, bu iki bankanın mart ayından itibaren faiz artırım büyüklüğünü 25 baz puana indireceği tahmin ediliyor.

Analistler, hem ABD'de hem de Avrupa'da enflasyonda önemli gerilemenin yaşandığına dikkati çekerek, piyasalarda yatırımcıların merkez bankalarının şahin adımlarına ara verebileceği yönündeki beklentilerin daha güçlü şekilde tartışıldığını bildirdi. Bu kapsamda özellikle Fed'in politika alanının diğer bankalara göre daha geniş olduğunu vurgulayan analistler, Powell'ın açıklamalarında bu yönde ipuçlarının aranacağını belirtti.

Avrupa borsalarında geçen hafta pozitif bir seyir izlenirken, bu hafta merkez bankalarının perşembe günkü kararlarının yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeler ve doğal gaz fiyatlarının seyri yatırımcıların odağında bulunuyor.

Analistler, bölgede büyüme ve enflasyon başta olmak üzere yoğun veri akışının da takip edileceğini belirterek, hafta boyunca Avrupa borsalarında oynaklığın yüksek seyredebileceğini kaydetti.

Cuma günü İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,02 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 0,83 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya düşüşle başladı.

Asya'da, Çin piyasaları bir haftalık tatilin ardından açılırken, bölgede karışık bir seyir öne çıkıyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

►10.00 Türkiye, ocak ayı ekonomik güven endeksi

►12.00 Almanya, 2022 yılı 4. çeyrek GSYH

►13.00 Euro Bölgesi, ocak ayı tüketici güven endeksi

►18.30 ABD, ocak ayı Dallas Fed imalat sanayi endeksi