DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası, aralık ayına ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı verilerini yayınladı. Hesabın; Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) harcama gruplarına göre endeks rakamları, 2003 yıllı madde fiyatları ile İstanbul Halk Ekmek, zincir market internet fiyatları ve BISAM Beslenme Kalıbı üzerinden yapıldığı belirtildi.

Buna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı aralık için 8 bin 167 TL, açlık sınırı üzerinden hane halkı tüketim harcamaları esas alınarak yapılan hesaplama sonuçlarına göre ise yoksulluk sınırı da 28 bin 249 lira olarak belirlendi. Yoksulluk sınırının, eğitim, sağlık, barınma, eğlence, ısınma, ulaşım gibi giderler ile birlikte bir ailenin yapması gereken harcama tutarı olduğu belirtildi.

Yetişkin bir erkeğin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için tüketmesi gereken gıdaların aylık karşılığı 2 bin 214 lira olduğu belirtilirken; bu değerin yetişkin bir kadın için 2 bin 104, 15- 18 yaş aralığındaki bir genç için 2 bin 303, 4-6 yaş arası bir çocuk için bin 546 lira olduğu kaydedildi.

SADECE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İÇİN GÜNLÜK 100 LİRA

Günlük harcamalarda aralıkta en yüksek maliyet grubunu süt ve süt ürünleri grubu 99,91 liralık harcama gereksinimi ile oluşturdu. Et, tavuk ve balık grubu için yapılması gereken minimum harcama tutarı ise 41,76 lira oldu. Sebze ve meyve için yapılması gereken günlük harcama tutarı ise 47.26 liraya ulaştı. Ekmek için yapılması gereken harcama tutarı günlük 23,41 lira, katı yağ ve sıvı yağ ise 18,37 liralık masraf yapılması gereken ürün grupları oldu. Yumurta için 6,92 TL, şeker, bal, reçel ve pekmez için ise 8,51 lira harcama yapılması gerektiği aktarıldı.

HARCAMA SEPETİNİN YAKLAŞIK ÜÇTE BİRİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Daha dar bir gruplandırmaya göre harcamalarda süt ve süt ürünlerinin payı yüzde 36,7 ile en yüksek paya sahip. Et, yumurta ve kurubaklagil grubunun payı yüzde 24,24 ile ikinci sırada yer aldı. Sebze ve meyvenin harcamalar içindeki payı ise yüzde 17,36 olarak açıkladı. Ekmek, makarna vb. için ise pay yüzde 11,83, diğer gıda harcamalarının toplam içindeki payı ise yüzde 9,87 oldu.