Altın fiyatları geçtiğimiz hafta sert yükselişler yaşayarak rekorlarını tazeledi. Davos Zirvesi ve merkez bankalarının para politikalarındaki belirsizlik altın yatırımcısının temkinli davranmasına ve değerli metalin yeni haftaya sakin başlamasına neden oldu.

ALTINDA SON DURUM NEDİR?

Cuma günü, ons fiyatındaki yükselişe paralel değer kazanan altının gram fiyatı, günü yüzde 1,18 artışla 1.160 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni haftaya düşüşle başlamasının ardından saat 10.30 itibarıyla yüzde 0,26 gerileyerek 1.157 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.900 lira, Cumhuriyet altını da 7.690 liradan satılıyor. Altının ons fiyatı cuma günü yüzde 1,17 değer kazanarak 1.920 doların üzerini test etmesinin ardından, bugün yüzde 0,3 düşüşle 1.915 dolardan işlem görüyor.ALTIN PİYASASI MERKEZ BANKALARININ KARARLARINA KİTLENDİ

Tüm piyasalar ABD, Japonya, Çin, İngiltere ve Euro Bölgesi'nden gelecek verilere kitlenmiş durumda. ABD enflasyon verileri sonrası yönünü pozitife çeviren piyasalarda bu hafta temkinli adımlar atılıyor. Fed’in faizlerde yavaşlamaya gidebileceği ihtimali getirisi olmayan varlıklar üzerinde baskıyı kaldırdı. Aynı zamanda 2023 yılında ekonomilerdeki resesyon endişesi altın gibi güvenli varlıklara olan talebin artmasına neden oldu.

DOLARIN BASKI ALTINDA KALMASI ALTINI DESTEKLEYEBİLİR

ZiraatFX tarafından yayımlanan günlük bültende ABD enflasyon verilerinin altın piyasasına olumlu etki ettiği ifade edilerek şunları kaydedildi: Geçen hafta ABD’de açıklanan ve yumuşama gösteren enflasyon verisi sonrasında Dolar’daki düşüşle birlikte değerli maden yükselişteydi. Ons Altın haftayı %2,9 gibi yüksek sayılabilecek bir primle 1.920 seviyesinden tamamladı. Faiz artırımında sona yaklaşan Fed’e karşın ECB gibi diğer majör merkez bankalarına yönelik faz artışında bir durulma şu aşamada beklenmiyor. Öte yandan, Çin’in açılma hikayesi ve Avrupa’da enerji fiyatlarındaki düşüş risk iştahını bir taraftan destekleyen etmenler.

FED ENDİŞESİ AZALIYOR

Bu gelişmeler çerçevesinde Dolar küresel çapta baskı altında kalmaya devam edebilir ki bu da Ons Altın için destekleyici. Bu kapsamda, haftaya baskı altında başlayan değerli madende düşüşler sınırlı kalabilir. Destek 1.908 ve 1.900 seviyelerinde. Yukarıda ise 1.935 yakın direnç olarak izlenebilir. Ana direnç ise 1.957 bölgesinde. Bugün ABD’de piyasaların kapalı olması nedeniyle oynaklık görece düşük kalabilir.

Yapı Kredi ise günlük altın bülteninde “Dinamik kıymetli madenler için olumlu fiyatlama sağlıyor. ABD’de enflasyon baskısının azalması kıymetli” ifadelerini kullanarak şunları kaydetti: FED baskısı da / endişesi de azalıyor. Diğer yandan resesyon sözcüğü duyulmaya devam ediyor. Hal böyle olunca kıymetli madenler yatırımcılar nezdinde talep görüyor. Altın 1900 Usd seviyesinin, gümüş 24 Usd seviyesinin üzerine çıktı. Yeni haftada trafik yoğun. Hem makro veri tarafında hem de merkez bankaları tarafında hafta boyunca haber akışı olacak. Bir de ABD şirket bilançoları haftanın parametreleri arasında yer alacak.

ABD’de enflasyonun düşüşünü sürdürmesi, FED’in daha az faiz artışı sinyali vermesi kıymetli madenlerin yukarı yönde ilerlemesini sağlıyor. Önümüzdeki ay başındaki FED toplantısına kadar hava olumlu yönde olabilir. Bu sabah 1.922 Usd seviyesindeki ons altında 1.915 ve 1.908 Usd seviyeleri gün içi destek 1.930 ve 1.938 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.