Dün 107,44 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 106,92 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 5'e yakın düşüşle 102 doların altına geriledi.

Petrol fiyatlarının düşüşünde, Rus petrolünde ambargo kaynaklı azalma beklentisi ve enerji talebini zayıflatabilecek ekonomik durgunluk endişeleri etkili oldu.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de Covid-19 vaka sayılarında görülen artışın ve getirilen yeni kısıtlamaların ekonomik toparlanmayı sekteye uğratabileceğinden endişe ediliyor. Ülkede getirilen yeni kısıtlamalar petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Öte yandan, ABD Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, ABD'nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 400 bin varil azalarak 426 milyon 600 bin varile geriledi. Piyasa beklentisi stokların yaklaşık 300 bin varil artacağı yönündeydi.

Ham petrolü işleyen rafineriler için düşük sülfürlü yani tatlı dediğimiz petrolden benzin veya dizel yakıtı üretmek daha kolaydır. Bu bölgeden çıkarılan petrol tatlı ve hafiftir. Bu yüzden rafine edilmesi kolay dolayısıyla benzin ve dizel yakıt üretimi için uygundur. Ayrıca denizden çıkarıldığı için nakliyesi doğrudan deniz üzerinden uzak bölgelere gönderimini kolaylaştırır.

Petrolün fiyatı için nereden geldiği ve hangi bölgeden çıkarıldığı önem arz eder. Üretimi daha ucuz ve hızlı olan daha çok talep görür. Denizden çıkarılan petrol ile karadan çıkarılan petrol fiyatı arasında da fark vardır.