Okullar, 20 Ocak’ta iki haftalık yarı yıl tatiline girecek. Sömestr tatili heyecanı ise çocuklar kadar turizmcileri de sarmış durumda. Hafta sonuyla birlikte 16 gün sürecek yarı yıl tatili öncesi rezervasyonlar hareketlendi. Tercihlerde ise küresel ısınmanın etkileri görülüyor. Kayak merkezlerine mevsim normallerinde kar düşmeyince tatilcilerin rotasında kültür turları, termal tesisler ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin öne çıktığı görüldü. Tur şirketleri, sömestrda yurtdışı tatilini tercih edenlerin vizesiz ve yakın destinasyonlara odaklandıklarını belirtiyor. Sömestr tatilinde yurtdışı taleplerin geçen yıla göre arttığını belirten yetkililer, “2019 verilerini yakaladık” diyor. 

TERMAL OTELLERE KAYDI

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, “Türkiye uzun yıllardır sömestr tatilinde kayak ve dağ turizmiyle hatırlanan bir ülkeydi. İklim değişikliği turizmi de vurdu. Sömestr döneminde Uludağ’da rezervasyon bulmada zorluk çekerken şimdi dağlarda yeterince kar yok. Suni karlarla pistler kayak yapılsın diye destekleniyor. Bu sıkıntıyı Bulgaristan, İsviçre, Avusturya ve Fransa da yaşıyor. Sömestr döneminde belli bir kesimin daha çok şehir ve termal otellere kaydığını görüyoruz. Antalya, Bodrum, Marmaris, Çanakkale, Kapadokya ve İzmir bölgesine ilgi kaydı. Dağ turizminin revaçta olduğu bu dönemde turizmcinin gözü havaların soğumasında” dedi.

‘TURLAR YÜZDE 70 DOLU’

Sömestr Tatili için rezervasyonların beklentilerinin üzerinde olduğunu ifade eden Pronto Tour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, kültür turları ve Kıbrıs taleplerinin öne çıktığını belirtti. Onaran, “Yurtiçi kültür turlarında paketlerimiz yüzde 70 dolu. GAP ve Kapadokya’ya yoğun ilgi var. Antalya, Bodrum’daki otellere de talep var. Kıbrıs turlarımız ise dolmak üzere. Yurtdışını tercih edenlerin yakın destinasyonlara yöneldiklerini görüyoruz. Özellikle Balkanlar, Fas, Dubai, Mısır çok iyi gitti” diye konuştu. 

AKDENİZ KAYAK MERKEZLERİ KIŞA HAZIR

Antalya kent merkezine 37 kilometre uzaklıktaki Saklıkent Kayak Merkezi’ne sezonun ilk karı, 1 ay gecikmeli yağdı. Zirvede kar kalınlığı 1.5 metreye ulaştı. Kayak sporu tutkunlarını zirveye davet eden Saklıkent Kayak Merkezi işletmecisi Cuma Özaydın, “Zirve beyaza büründü. Artık kayak yapma zamanı” dedi.

Isparta’da 2 bin 635 rakımlı Davraz Dağı Kış Sporları Merkezi, günübirlik ziyarete açıldı. 2’si kamu olmak üzere 3 konaklama tesisindeki 500 yatak kapasitesiyle hizmet verilen merkezdeki telesiyej sayesinde 2 bin 344 rakıma kadar ulaşan pistlerin uzunluğu 10 kilometreyi buluyor.

Burdur’un Yeşilova ilçesinde bulunan ve her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği Salda Gölü manzaralı kayak merkezinde son günlerde kar yağışı etkisini gösterdi. Yağışla birlikte kayak merkezinde kar kalınlığı 40 santime kadar ulaştı.

YURTDIŞINA İLGİ BÜYÜK

Bu yıl pandemi kısıtlamaları, vize engeli gibi sorunların yaşanmamasından dolayı tatilcilerin daha rahat hareket ettiklerini belirten Jolly Tur Pazarlama Müdürü Baran Kocabaş da yurtdışı turlarda sömestr taleplerinin arttığını söyledi. “İtalya ve Balkanlar en çok tercih edilen destinasyonlar” diyen Kocabaş, şöyle devam etti: “Yurtiçi turlarda ise Van-Kars-Erzurum turları, Kapadokya turları, kayak turlarına ilgi var. Ayrıca butik turlar, gastronomi turları da bu yıl tercih ediliyor.”

5 BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Tur şirketlerinden aldığımız bilgiye göre, fiyatlar değişmekle birlikte 2 yetişkin 1 çocuk için 2 gece 3 gün fiyatları şöyle: Yurtiçinde en düşük fiyat ortalama 5 bin TL’den başlıyor, tur içeriğine göre 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Yurtdışı ise 8 bin TL’den başlıyor, gidilecek bölgeye göre bu fiyat ortalama 20 bin TL’yi bulabiliyor.

BİLET SATIŞLARI ESKİ GÜNLERİ ARATTI

Otobüs bileti satışlarının hızlandığını fakat eski yıllara oranla bu artışın normal olduğunu belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, “Sefer sayısı 2023 döneminde azaldı, binin altına düştü. Sömestr döneminde bir artış var ama eski dönemlere baktığımızda bu artış aslında bizim normal seferlerimiz” şeklinde konuştu.