Son yıllarda hem pandeminin etkisiyle insanların daha izole bir tatil yapma isteği hem de fiyatların yükselmesi her mevsimde karavanla yapılan tatilleri ön plana çıkardı. Bütçesini aşmak istemeyen ama tatilinden de vazgeçmeyen vatandaşlar çareyi ekonomik avantaj sağlayan karavan tatillerinde buluyor. Karavan tatili özellikle Amerika kıtasında yaygın. İkinci olaraksa toplam turizm pazarından ‘kamp ve karavan turizmi’ olarak yüzde 23 pay alan ve 35-40 milyar Euro’luk bir pazar oluşturan Avrupa kıtası geliyor.

8 BİN PARK VAR

Avrupa Karavan Federasyonu verilerine göre Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tescil edilmiş karavan sayısı 6 milyona yaklaştı. Türkiye’de ise karavan parkı sayısı oldukça düşük. Türkiye’nin toplam park adedi yaklaşık 8 bin. Türkiye’ye yakın ekonomik büyüklüğü olan Portekiz’de bu sayı 28 binken, diğer bir karşılaştırma yapılabilen ülke olan İspanya’da 300 bini aşıyor. Kültürel, tarihsel ve doğal güzellikleriyle benzeri olmayan Türkiye’ye gelen her 10 bin turistin sadece 7’si karavan turizmini tercih ediyor.

3 KATINA ÇIKTI

İçerisinde kamp, karavan ve spor alanlarının olduğu Doğada Yaşam Okulu’nun kurucusu Serhat Akbel, “Yıllarca kayıtlı karavan sayısı 1000’in altında kaldı. Bugün ise ülkemizdeki kiralanabilir karavan sayısı 10 bine yaklaştı. Farkındalık arttıkça tüketicilerin talepleri de geçen senelere göre 3 katına çıktı” dedi. Doğada Yaşam Okulu’nda Türkiye’de bir ilk olarak karavanlara özel İstanbul Kilyos’ta bir marina alanı sunduklarını da belirten Akbel, “Karavan Marina’daki alanlar yıllık kiralanabiliyor. Burada elektrik, su, gri su bağlantıları hazır sunuluyor” dedi.

KULLANILMADIĞINDA KİRALANABİLİYOR

Satın almanın yanı sıra sigortası ve bakımı yapılmış da karavanların kiralanabildiğini dile getiren Serhat Akbel, “Türkiye’de 1000’e yakın kiralanabilir karavan var. Bunun dışında karavanı kullanmadığınız zaman kiraya verebileceğiniz sistemler de devreye girdi. Bu da kiralık karavan kapasitesini arttıran bir açılım oldu” diye konuştu.

SU VE ELEKTRİK DAHİL

Türkiye’nin her bölgesinde kamp hizmeti veren yerler var. Bazıları ücretsizken, bazıları ücretli. Kamp merkezlerinde su, duş, elektrik ve buzdolabı gibi ihtiyaçlar ücrete dahil. Karavan mekanlarında karavan yeri için ücret ödeniyor. Bazıları kişi başı ücret alıyor. Karavan kampı yerlerinde ücretler günlük 70 liradan başlasa da ortalama fiyatlar 100 lira bandında değişiyor.

1 YILDA YÜKSELDİ

Karavanların satılık ve kiralık fiyatlarının artan taleple birlikte yükseldiğini söyleyen Akbel, “Geçtiğimiz sene 90 bin liraya bulabileceğiniz ortalama bir karavan bir yılda yaklaşık 400 bin liraya ve günlük kiralama fiyatları da 500 liradan 2 bin liraya çıktı” dedi. Akbel, “Kamp ve karavan alanlarının ayrı bir perspektifte ele alınıp, standartlarının belirlenmesi, denetlenmesi, ulusal ve uluslararası boyutta tanıtımlarını yapılması ile karavan turizminin önü çok açık” diye ekledi.

GÜNEŞ PANELİ OLSUN

  • Karavan kiralamadan önce kişi sayısı ve büyüklüğü ile ilgili planlama yapın.
  • Karavanda banyo, tuvalet isteyip istemediğinize karar verin. Fiyatın buna göre değişeceğini unutmayın.
  • Kiralama yapacağınız firmayı dikkatli seçin.
  • Yüklü ağırlığı 3.5 tonu geçmeyen karavanlar için sorun yok. Geçenler için D sınıfı ehliyet isteniyor. Buna dikkat!
  • Karavanı park etmek için her zaman gölge bir yer bulamayabilirsiniz. Bu sebeple karavanda tente olması oldukça önemli.
  • Karavanın araç sigortası, kaskosu olduğundan emin olun ve kaskonun kapsamlarını incelemeyi es geçmeyin.
  • Karavanda elektriğin güneş paneli, suyun ise su deposundan karşılanması oldukça önemli. Bunları kontrol edin.