Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Bor karbür seramiklerin kilogram başına ihracat değeri 90 dolar, çok büyük bir katma değer. Bu teknolojide dünyadaki üç oyuncudan biri olmamız ülkemizin konumunu stratejik hale getiriyor” dedi.

Bakan Varank, ileri balistik zırh ürünleri geliştiren Nurol Teknoloji’yi ziyaret etti. Ziyaretinde Genel Müdür Selim Baybaş ile Genel Müdür Yardımcısı Serpil Gönenç’ten yürütülen çalışmalar ve gelecek planlamalarına ilişkin bilgi alan Bakan Varank, şirketin ürettiği ileri teknik seramiklerle platform ve personel korumaya yönelik balistik çözümlerini inceledi. Şirketin seramik üretim hatlarını da gezen Varank, “Kara Araçları Koruma Zırhları” projesi kapsamında geliştirilen balistik zırhın 15 metre mesafeden 14,5 milimetre uçaksavar mühimmatına karşı koruma testine katıldı. Varank, daha sonra atış poligonunda 9 milimetre mühimmat ile bizzat gerçekleştirdiği atışla kişisel koruyucu zırhlar için geliştirilen plakayı test etti.

Ziyaretin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Varank, şirketin savunma amaçlı kompozit ve seramik malzemeler ürettiğini belirtti. Şirketin alümine, silisyum, karbür ve bor karbür seramikleri geliştirdiğini söyleyen Varank, personel korumaya yönelik bu plakaların İtalya’ya ihracatının yapıldığını ve çok yakın bir mesafeden atış yapılmasına rağmen geliştirilen plakanın zırhlı aracı koruduğunu ifade etti.

“BOR KARBÜR SERAMİKLERDE DÜNYADAKİ ÜÇ ÜRETİCİDEN BİRİ”

Bor karbür üretiminde şirketin önemli bir noktada bulunduğunu belirten Bakan Varank, “Bu malzemeler zırh çeliğinin yerine daha hafif ve daha çok koruma sağlıyor. Hem personellerin hem de zırhlı araçlarla hava araçlarının korunmasında kullanılıyor. Şirketin en önemli özelliği bor karbür seramiklerde dünyadaki üç üreticiden biri olması. Sadece ABD ve İsrail’de bulunan bu teknolojiyi Nurol Teknoloji ülkemizde yerli ve milli olarak geliştirdi ve üretimini yapıyor” diye konuştu.

“YELEĞİN YÜZDE 100 KORUMA SAĞLAMASI GEREKİYOR”

Şirketin ürünlerinin askeri zırhlı araçların yanı sıra hava araçlarında da kullanıldığını ifade eden Varank, “Bu araçlar yüksek hassasiyette ve çok iyi korunması gereken araçlar. Personelinizin can güvenliği de en önemli unsurlardan biri. Ürettiğiniz koruyucu yeleğin yüzde 100 koruma sağlaması gerekiyor, herhangi bir riski kabul etme şansınız yok. Dolayısıyla burada üretilen ürünler, yüzde 100 koruyuculuk sağlayan, testlerinin yapıldığı, dünya standartlarında bir koruma levhasına bir kere ateş edilmesi kabul edilirken, 2-3 kere ateş edildiğinde hala koruma sağlayan ürünler. Bu manada da Nurol Teknoloji’nin en kaliteli ürünleri ürettiğini de söyleyebiliriz” dedi.

“2022’DE KENDİ BOR KARBÜRÜMÜZÜ ÜLKEMİZDE ÜRETEBİLECEĞİZ”

Türkiye’nin bor karbür konusunda üretici olacağını belirten Varank, “Türkiye’de Türkiye aslında bir bor ülkesi, ama biz bu madeni ham bir şekilde Çin’e ihraç ediyoruz. Orada bor karbür haline getiriliyor ve daha sonra ülkemize satılıyor. Şu anda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın Balıkesir’de bir yatırımı var. 2022’de kendi bor karbürümüzü ülkemizde üretebileceğiz. Bu manada dışa bağımlılığımızı bitirebilecek olmamız bizim açımızdan sevindirici” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN KONUMUNU STRATEJİK HALE GETİRİYOR”

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLERLE EKONOMİYE KATKI SAĞLANMASININ HEDEFLENDİĞİNİ BELİRTEN BAKAN VARANK ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

“Türkiye olarak yüksek teknolojili ve katma değerli ürünler üreterek ekonomimizi büyütmek istiyoruz. Türkiye’nin kilogram başına ihracat değeri 1,5 dolar seviyesinde. Bor karbür seramiklerin kilogram başına ihracat değeri ise 90 dolar. Bu çok büyük bir katma değer. Bu teknolojide dünyadaki üç oyuncudan biri olmamız tabii ki ülkemizin konumunu stratejik bir hale getiriyor. Biz arkadaşlarımızla bundan sonraki dönemde de çalışmaya devam edeceğiz. Ülkemizi de yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ve ihracatıyla kalkındırmaya devam edeceğiz. Nurol Teknoloji, Türkiye’nin güvenlik güçlerinin ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Şirket bunun yanı sıra ihracat da gerçekleştiriyor. Nurol Teknoloji dost ve kardeş ülke Pakistan gibi ülkelerin yanında İtalya, ABD gibi savunma sanayiinde büyük oyuncu olan ülkelerin arasında olduğu 10 kadar ülkeye satış yapıyor.”

(Ömer Faruk Karataş - Mevlüt İşli/İHA)